Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 големи ГРЕШКИ при дезинфекция на ръцете, които вероятно допускате

04 ноември 2022, 06:30 часа

Всички вече знаем как се прави: мийте ръцете си в продължение на 20 секунди с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% съдържание на алкохол, ако нямате на разположение вода и сапун. Но дали го правите правилно? Прочетете, за да разберете кои са 5-те големи грешки, които може би допускате при дезинфекцията на ръцете си!

1. Не миете ръцете си достатъчно дълго време

Може би си мислите, че 20 секунди са много, но това не е така. За да сте сигурни, че миете ръцете си достатъчно дълго, опитайте се да изпеете песента "Happy Birthday" от началото до края два пъти. Това би трябвало да свърши работа!

2. Не търкате ръцете си правилно

Когато търкате ръцете си, не забравяйте да влезете между пръстите, по гърба на ръцете и под ноктите. Добър начин да запомните това е да пеете "Песента на азбуката", докато миете ръцете си - това ще ви помогне да се уверите, че сте засегнали всички ключови области!

3. Използвате на гореща вода

Горещата вода може и да е по-приятна, но в действителност няма да убие повече микроби, отколкото студената. Всъщност горещата вода може да предизвика дразнене на кожата, което да ви направи по-уязвими към инфекции. Вместо това се придържайте към студена или хладка вода

4. Не изплаквате ръцете си, след като сте използвали дезинфектант за ръце

Може да изглежда излишно, но изплакването на ръцете след използване на дезинфектант за ръце всъщност е важно! Ако не ги изплакнете, алкохолът в дезинфектанта за ръце може да изсуши кожата ви, което може да доведе до напукване, а пукнатините по кожата са отворена покана за проникване на бактерии и вируси в тялото ви!

5. Докосване на лицето, преди да сте дезинфекцирали ръцете си

Това може да изглежда очевидно, но си струва да се повтори: преди да докоснете лицето си, уверете се, че ръцете ви са чисти! Микробите могат да попаднат в тялото ви през очите, носа и устата - затова е важно да се уверите, че ръцете ви са чисти от тях, преди да влезете в контакт с някоя от тези области

Миенето на ръцете е един от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на болести - затова се уверете, че го правите правилно! Като следвате тези прости съвети, можете да помогнете на себе си и на хората около вас да запазите здравето и безопасността си.

Борислав Малинов
Борислав Малинов Отговорен редактор
Новините днес