Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 растения, идеални за банята: Те абсорбират влагата и предотвратяват развитието на мухъл

19 октомври 2024, 17:50 часа

Как да използваме влагата от банята и да предотвратим развитието на мухъл? Вземете 4 стайни растения, които абсорбират влагата и изглеждат много добре.

Колкото и красиви да са различните цветя, не можете да избирате растенията си само въз основа на естетическа стойност: ще трябва да вземете предвид и различните условия, които ще позволят на вашето растение да процъфтява.

Вижте още: Ако видите това в банята, махнете го веднага: Мислите, че мухълът е най-лошият - но не е

Нивата на влажност, светлината и поливането са високо в този списък. Точно това затруднява избора на идеалното растение за баня, която може да има прекомерна влажност, тъй като обикновено няма прозорец и следователно няма светлина.

Това са 4 стайни растения, които ще внесат красота във вашата баня и ще абсорбират влагата от нея.

Бостънска папрат

Първото растение, което експертите препоръчват, е бостънска папрат, декоративно растение, което изпъква с яркозелени листа.

Тази папрат е не само визуално удоволствие, но и герой на влажността. Поставянето на бостънска папрат в банята може значително да намали нивата на влажност, създавайки приятна среда, според експертите.

Засадете бостънската папрат на закрито на ярка, непряка слънчева светлина, далеч от течения и топлинни отвори. Осигурете колкото е възможно повече влажност и наблюдавайте внимателно почвата, за да сте сигурни, че растението остава постоянно влажно.

2. Английски бръшлян

Друго растение за събиране на влага за баня, което експертите предлагат, е английският бръшлян - лесен за поддръжка и способен да вирее в топла и влажна среда. Това растение е известно със своите лозя и елегантни листа.

Английският бръшлян е отличен избор за баня. Не става въпрос само за естетика – това растение активно абсорбира влагата и от своя страна намалява риска от развитие на мухъл.

3. Сансевиерия

Друго растение, за което е известно, че абсорбира влагата от въздуха и според експертите е идеално допълнение към всяка баня без прозорци. Няма светлини? Няма проблем - за това растение.

Вземете си две сансеверии -те понасят много слаба светлина, сложете една в банята и една на светло място. Сменяйте мястото им от време на време, приблизително веднъж на два месеца.

4. Спатифилум

Спатифилумът има сочни зелени листа и ефектни бели цветове, които могат да направят впечатление във всяка стая. Експертите обаче казват, че те обичат влагата и се нуждаят от редовно мъгла, освен ако не се държат в среда с висока влажност, като например баня.

Освен красивите си бели цветя, тази лилия е мощна, когато става въпрос за подобряване на качеството на въздуха, според експертите. Това елегантно растение във вашата баня може да допринесе за по-здравословно и приятно пространство.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес