Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 меки храни, които да ядете след изваждане на мъдреците

30 август 2024, 14:07 часа

Нормално е да ви боли след изваждането на мъдреците. Яденето на меки храни като супи, кисело мляко и сладолед може да помогне за по-лесно възстановяване и предотвратяване на инфекции или усложнения.

Мъдреците, известни също като трети кътници, растат във всеки ъгъл в задната част на устата ви. Всяка година има близо 5 милиона екстракции на мъдреци в Съединените щати.

Възстановяването може да отнеме от 3 дни до 2 седмици. През това време е важно да ядете меки храни с високо съдържание на витамини, минерали и енергия.

Това може да помогне:

  • избягвайте отделянето на естествените кръвни съсиреци
  • предотвратявайте засядането на парчета храна или остатъци в местата за извличане
  • предотвратяване на инфекции или усложнения, като сухи гнезда
  • намаляване на отока
  • осигуряват подхранване
  • ускоряване на заздравяването

Продължете да четете, за да откриете 14 меки храни, които да ядете след отстраняване на мъдреците, както и някои, които да избягвате.

1. Блендирани супи

Смесените супи, като доматена супа и супа от тиква, са чудесни за ядене през първите 5 дни след изваждането на мъдреците. Те са лесни за консумация, не изискват дъвчене и не съдържат частици, които биха могли да раздразнят хирургическите места.

Блендираните супи също могат да бъдат пълни с богати на хранителни вещества зеленчуци и бобови растения, които са богати на микроелементи. Освен това супата може да ви помогне да останете хидратирани, което е много важно след операцията.

Разумно е да се уверите, че вашите супи са хладки или студени, защото горещите супи могат да предизвикат дразнене. Освен това се уверете, че смесвате супите на зеленчукова основа, докато станат възможно най-гладки, за да избегнете образуването на парчета.

2. Бульони

Подобно на супите, бульоните могат да бъдат отличен източник на храна и хидратация през първите няколко дни след операцията.

Костният бульон се прави чрез варене на кости и съединителни тъкани, които могат да произхождат от:

  • пуйки
  • пилета
  • агнета
  • прасета
  • крави
  • риба

Той е пълен с витамини и минерали и рекламиран заради многобройните си ползи за здравето.

Костният бульон също е с високо съдържание на аминокиселини, което може да допринесе за неговите противовъзпалителни ползи.

Както при супата, не забравяйте да консумирате бульона хладък или студен, за да избегнете дразнене на раната.

3. Кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е питателна, гладка и кремообразна храна, която може да помогне за успокояване и изтръпване на устата ви след зъбна операция. Той е богат доверен източник на протеини, витамини и минерали като калций и цинк.

Преглед на по-стари изследвания предполага, че храните с високо съдържание на протеини може да са от решаващо значение за ускоряване на процеса на възстановяване.

Адекватният прием на цинк може също да насърчи заздравяването на рани. Въпреки това, ако вече получавате достатъчно цинк, консумацията на повече може да не осигури допълнителни ползи.

4. Картофено пюре

Картофите са кореноплоден зеленчук, който може да се приготви по много начини. Когато са намачкани, те може да са утешителни, след като сте извадили мъдреците си.

Те са богати на калории и хранителни вещества, което е важно за възстановяването. Хората имат малко по-високи енергийни нужди след операция.

Преди да ядете картофено пюре, уверете се, че е напълно гладко и няма парчета в тях. Добавянето на масло, мляко или вода може да помогне за разхлабването на кашата.

5. Бъркани яйца

Бърканите яйца са фантастична полумека храна, която можете да започнете да ядете, след като сте готови да дъвчете бавно с другите си зъби.

Те са висококачествен източник Надежден източник на протеини, витамини и минерали, включително:

  • витамини А и В12
  • цинк
  • желязо
  • селен

Всички те са важни за поддържането на здрава имунна система и заздравяването на рани.

6. Ябълково пюре

Ябълките са твърди и хрупкави, което не е идеално след изваждането на мъдреците.

Яденето на ябълково пюре е един от начините да увеличите приема на плодове в рамките на 24 часа след операцията. Богат е на витамини B, C и E и мед.

Ябълковият сос обикновено се прави от пюрирани ябълки, които обикновено са без кожа и сърцевина. Това намалява тяхното хранително съдържание, тъй като кожата съдържа много витамини и минерали, както и фибри.

Независимо от това, ябълката без кожа е добър източник на витамин С, който може да помогне:

  • намаляване на възпалението и болката
  • подсилете имунната си система
  • подобрява миграцията на фибробластите и затварянето на рани in vitro

7. Пасирани банани

Меката текстура на банана го прави лесен за дъвчене, вкусване и преглъщане, след като сте готови постепенно да започнете да дъвчете след стоматологична операция.

Бананите са невероятно хранителни, осигуряват голямо разнообразие от витамини и минерали, като например:

  • калий
  • витамин B6
  • манган
  • фолат

Намачкването на банани може допълнително да омекоти текстурата им, за да намали риска от дискомфорт

8. Бананов сладолед

Студенината на сладоледа може да има успокояващ ефект върху екстракционната рана. Обикновеният сладолед обаче обикновено е с високо съдържание на захар и мазнини.

Банановият сладолед е здравословна и вкусна домашна алтернатива.

Какви стоматологични проблеми се предават по генетичен път?

9. Авокадо

Авокадото е уникален плод. Докато повечето плодове са с високо съдържание на въглехидрати, авокадото е с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здравословни мазнини.

Те са богат източник на витамини K и C и калий и могат да се похвалят с много други ползи за здравето. Тяхната гладка, кремообразна текстура ги прави чудесни за ядене, когато се възстановявате от стоматологична операция.

Може би е най-добре да консумирате гуакамоле или разбито или пасирано авокадо по време на възстановяването.

10. Смутита

Смутитата са чудесен начин да увеличите приема на хранителни вещества, когато не можете да ядете солидна храна.

Те са лесни за консумация, адаптивни към вашите вкусове и хранителни цели и много гъвкави.

Например, смутита с гръцко кисело мляко или лъжица протеин на прах могат значително да увеличат приема ви на протеини, докато смутита с плодове могат да увеличат приема на фибри.

За здравословно, балансирано смути, добавете плодове, зеленчуци и източник на протеин към блендера.

Най-добре е да избягвате плодове със семки като ягоди и къпини по време на възстановяването. Семената могат да заседнат в мястото на извличане, което може да доведе до инфекции или усложнения.

11. Хумус

Хумусът е често срещан дип от Близкия изток, който е популярен в цял свят.

Това е чудесен източник, доверен източник на здравословни мазнини, витамини, минерали и протеини. Това прави хумуса отлична храна за хора, които току-що са извадили мъдреците си.

Можете лесно да направите хумус у дома, като смесите следните съставки в кухненски робот:

  • нахут
  • тахан
  • зехтин
  • чесън
  • лимон

Като алтернатива можете да си купите предварително приготвен хумус от повечето супермаркети.

По време на възстановяването си няма да можете да се насладите на хумус с чипс или пита хляб, защото тяхната хрупкава текстура може да увреди раната. Но хумусът все още е вкусен за ядене сам по себе си.

12. Извара

Изварата е с ниско съдържание на калории, но е пълна с протеини, витамини и минерали. Освен това е меко и кремообразно, което може да улесни храненето, докато постепенно започвате да дъвчете отново.

Опитайте да го добавите към бъркани яйца или смутита или просто да го ядете самостоятелно.

13. Пасирана тиква

Намачканата, варена тиква е страхотна за ядене, след като сте извадили мъдреците си. Неговата мека, кашава текстура го прави лесен за дъвчене и преглъщане, без да предизвиква дразнене.

Въпреки че понякога се нарича зеленчук, тиквата всъщност е плод. То е богато на витамини А, С и Е и минерали като калий.

Както при картофеното пюре или бананите, уверете се, че тиквата ви е напълно пасирана и охладена, преди да я изядете.

Храни, които трябва да се избягват

Няколко вида храни могат да раздразнят екстракционните рани в устата ви или да изместят кръвните съсиреци, които са от решаващо значение за заздравяването след операция.

По време на възстановяването избягвайте консумацията на:

Защо се събуждаме със стиснати зъби

Пикантни храни, които могат да причинят болка и дразнене.

Хрупкави и ронливи храни (като чипс или бисквитки), които могат да попаднат в областта на раната и потенциално да причинят инфекции или усложнения.

Повечето зърна, семена и ядки, които могат да попаднат в раната и да нарушат заздравяването.

Дъвчащи храни за няколко дни, тъй като те могат да увеличат риска от ухапване на бузата, устните и езика, особено докато устата ви все още е изтръпнала.

Алкохол, тъй като може да раздразни раната или да взаимодейства с предписаното лекарство. Най-добре е напълно да се откажете от алкохола по време на периода на възстановяване.

Също така е важно да избягвате използването на сламка, докато се възстановявате след отстраняване на мъдрец. Сламките създават засмукване в устата ви, което може да увеличи риска от развитие на сухо гнездо.

Ако току-що са ви извадили мъдреците, важно е да избирате храни, богати на хранителни вещества и с мека текстура. Те могат да подпомогнат възстановяването и да помогнат за предотвратяване на дискомфорта и ще ви поддържат сити.

Ако скоро ви вадят мъдреците, може би си струва да заредите кухнята си с тези вкусни храни, за да сте сигурни, че ще останете подхранени и доволни след операцията.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес