Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съобщения, които да изпратите на близък човек, който е в труден момент от живота си

29 юли 2024, 21:17 часа

Често ни е трудно, когато приятел в депресивно настроение се обърне към нас, не знаем какво да кажем, объркани сме, а често, което е негативно, игнорираме. Най-важното нещо е да кажете на човека, който се справя с емоционален проблем , че е най-добре да потърси професионална помощ, а вие винаги можете да бъдете там, за да окажете подкрепа.

Когато изпращате съобщения или говорите с някого за депресия или каквото и да е психично състояние, важно е да следвате няколко правила и да избягвате някои често срещани клопки, казва психиатърът и неврологът Дейв Рабин. Дори хората, които се опитват да бъдат мили и любящи, лесно могат да направят следните грешки:

Предлагане на непоискани съвети - ("Опитвал ли си йога?")

Минимизиране на чувствата им – („Всеки понякога се чувства зле – не е голяма работа.“)

Позитивност - ("Всеки облак крие дъга! Бъди благодарен за това, което имаш!")

Какво да кажем, когато някой наш близък е в тежък момент?

Изпращането на съобщения, питането как се справя, показването, че мислите за този човек и че го обичате, са някои от по-важните начини да го подкрепите. Каквото и да изберете, съсредоточете се върху изслушването на техния опит, потвърждаването на чувствата им и оказването на подкрепа. Кратките „съобщения“ по-долу, предоставени от психиатъра д-р Рабин и психолога Фан Уолфиш, могат да отворят линиите за комуникация и да уведомят човек, че не е сам.

1. "Здравей, приятел! Просто си мисля за теб и исках да се свържа с теб. Как си?"

Един от най-мощните начини да помогнете на някой с депресия е просто да му кажете, че не сте го забравили. „Това просто съобщение изразява загриженост и отваря вратата за по-нататъшен разговор, ако те искат“, казва Уолфиш. Това правят добрите приятели.

Клопки, които трябва да избягвате: Не настоявайте за информация, казва Walfisch. Вместо това поддържайте взаимодействието си сдържано. Има голям шанс те да отговорят с нещо като „Добре“. Можете да зададете един допълнителен въпрос, но избягвайте да изпращате коментари, които може да звучат обвинително, например „Сигурен ли си?“ или "не ти вярвам".

2. „Искам да знаеш, че съм тук за теб и че искам да ти помогна.“

Един голям проблем, с който се борят много хора с психични тревожности, е да се чувстват като бреме за своите близки, казва д-р Рабин. Този кратък и мил текст, предлагащ вашата подкрепа, е добре да се каже, когато някой е депресиран, защото му дава да разбере, че помощта не е тежест, а нещо, което искате да направите.

Клопки, които трябва да избягвате: Пропуснете всяка версия на „Кажи ми как мога да помогна“. Това е една от най-големите грешки. Това ги натоварва отново да мислят за нещо и това може да им звучи непосилно. 

3. „Депресията е лоша! И е добре да се чувстваш така – чувствата ти са основателни и разбираеми.“

Утвърждаването на чувствата и преживяванията на някой друг е едно от най-ценните неща, които можете да направите, за да помогнете на някой с депресия, казва Уолфиш. „Хората могат да се притесняват, че ще полудеят“, обяснява тя, „и когато им дадете да знаят, че ги разбирате, това е безценно.“

Клопки, които трябва да избягвате: Не казвайте „Знам точно как се чувствате“ и не им казвайте как се чувстват. Вместо това им задавайте отворени въпроси и ги оставете да ви кажат как се чувстват.

4. "Винаги, когато обичаш да говориш, аз обичам да слушам."

Просто осигуряването на неосъждащо слушане може да осигури изненадващо облекчение на хората с депресия, казва д-р Рабин. Хората могат да се възползват от устната обработка на чувствата си и те просто се нуждаят от вас да ги слушате с много любов.

Клопки, които трябва да избягвате: Не се опитвайте да бъдете техен терапевт, казва д-р Рабин. Не е нужно да давате съвети и не е моментът да споделяте опита си (освен ако не ви попитат). Съсредоточете се върху това да бъдете внимателен слушател

5. "Искаш ли да отидем на разходка или да се видим на кафе?"

Добра идея е да предложите среща. Когато прекарвате време заедно, можете да подсилите любовта и грижата си, като същевременно им давате възможност да говорят за депресията си, ако искат, или да говорят за нещо друго, ако предпочитат да откъснат мислите си от това, казва Уолфиш.

Клопки, които трябва да избягвате: Дръжте фокуса върху връзката си и далеч от „спасяването“ й. Има голяма разлика между „Ако ходиш на разходка всеки ден, това ще помогне за депресията ти“ и „Бих искал да се разхождам с теб“.

6. „Просто искам да ти кажа, че смятам, че си доста страхотен и се радвам, че сме приятели/семейство!“

Хората, живеещи с депресия, често са грубо самокритични и да си напомняте какво обичате в тях е силно, казва д-р Рабин. Не е нужно да сте прекалено раздразнителни, така че се придържайте само към един комплимент.

Клопки, които трябва да избягвате: Не се въвличайте в спор. Ако отговорят: „Наистина изобщо не съм страхотен“, не отговаряйте с „Е, мисля, че си!“ Вместо това отговорете с покана: „Сякаш се чувстваш разстроен в момента. Искаш ли да поговорим за това?“

7. „Не си сам – духом съм с теб!“

„Чувството за самота и изолация са едновременно симптом и причина за депресия, създавайки порочен кръг от самота и психични заболявания“, казва д-р Рабин. Това съобщение може да промени тази история. И ако добавите снимка на вас двамата заедно, комбинацията вероятно ще предизвика усмивка на лицето им.

Клопки, които трябва да избягвате: Не забравяйте да подкрепите думите си с действия. Ако не живеете наблизо, проверявайте редовно по телефона, видео чат и/или текстово съобщение. Ако сте наблизо, отбийте се на гости или ги поканете да направят нещо.

8. "Как се чувстваш днес?"

Депресията може да бъде постоянна, но често нараства и отслабва. И може да е трудно да се каже колко зле се чувства някой в ​​момента, защото много страдащи са се научили да крият или маскират мъката си, отбелязва Уолфиш. Изпращането на този текст с директен въпрос показва, че се интересувате не само от това как се справят като цяло, но и от това как се чувстват в момента.

9. "Може да не разбирам през какво преминаваш, но искам да бъда тук за теб."

Показването на съчувствие и емпатия са два основни начина, по които се свързваме с другите хора. Признаването, че нямате същите преживявания като тях, но че ви е грижа за това, през което преминават, е учтив начин да започнете дискусия. Всеки се бори с нещо, обяснява д-р Рабин, и може да се свърже на основно ниво, като същевременно забелязва уникалността на опита на този човек.

10. „Много съжалявам, че си наранен, приятелю.“

Този прост текст е чудесен за хора, които не знаят какво да кажат, но искат да кажат нещо, казва Уолфиш. Признаването на страданието им потвърждава чувствата им, а изразяването на тъгата им за болката им дава да разберат, че имат значение за някого и че някой иска да ги изслуша.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес