Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 ползи от кокосовото масло, за които не сте и предполагали

08 юни 2024, 17:11 часа

Кокосовото масло, получено от месестата част на кокосовите орехи, привлича вниманието с разнообразните си приложения и потенциални ползи за здравето. Богато на средноверижни триглицериди (MCTs), лауринова киселина и антиоксиданти, кокосовото масло е възхвалявано заради своята универсалност. Ето няколко начина, по които кокосовото масло може да бъде полезно:

1. Грижа за кожата

Кокосовото масло е популярна съставка в продуктите за грижа за кожата благодарение на своите овлажняващи свойства. То е богато на мастни киселини, които могат да помогнат за поддържане на кожата хидратирана и гладка. Неговите антибактериални и противогъбични свойства го правят полезно средство за лечение на кожни заболявания като екзема и дерматит. Нанасянето на кокосово масло върху кожата може да подпомогне и заздравяването на рани, като създаде защитна бариера, която задържа влагата.

Може ли кокосовото масло да лекува запек

2. Грижа за косата

В грижата за косата кокосовото масло е известно със способността си да подхранва и укрепва косата. То прониква в косъма по-ефективно от други масла, което може да помогне за намаляване на загубата на протеини и предотвратяване на увреждането. Редовната употреба на кокосово масло може да подобри здравето на косата, да намали пърхота и да осигури естествен блясък.

3. Здраве на устната кухина

Древната стоматологична практика „oil pulling“ включва жабуркане с кокосово масло в устата за около 15-20 минути. Тази практика може да помогне за намаляване на вредните бактерии, подобряване на здравето на венците и намаляване на лошия дъх. Антимикробните свойства на кокосовото масло играят решаваща роля за поддържането на устната хигиена.

4. Готвене

Кокосовото масло е има висока точка на кипене, което го прави подходящо за пържене, печене и сотиране. То придава лек кокосов аромат, който може да допълни различни ястия. За разлика от други масла, то остава стабилно при високи температури, като намалява образуването на вредни съединения по време на готвене.

5. Загуба на тегло

MCTs в кокосовото масло се метаболизират по различен начин в сравнение с дълговерижните мастни киселини, които се съдържат в други масла. Те бързо се превръщат в енергия и могат да спомогнат за ускоряване на метаболизма. Някои проучвания показват, че MCT могат да стимулират засищането, като спомагат за намаляване на общия прием на калории.

Защо кокосовото масло е толкова полезно за зъбите

6. Повишаване на имунната система

Лауриновата киселина, важен компонент на кокосовото масло, има антимикробни свойства, които могат да помогнат за борбата с вредните патогени. Редовната консумация на кокосово масло може да подсили имунната система, като осигури естествена защита срещу вируси и бактерии.

7. Здраве на мозъка

MCTs в кокосовото масло се превръщат в кетони, които могат да бъдат източник на енергия за мозъка. Това свойство прави кокосовото масло потенциално полезно за хора с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Някои изследвания показват, че кетоните могат да подобрят когнитивните функции при такива състояния.

8. Противовъзпалителни ефекти

Кокосовото масло съдържа антиоксиданти, които могат да намалят възпалението. Неговите противовъзпалителни свойства могат да бъдат полезни при състояния като артрит. Прилагането му локално също може да облекчи симптомите на възпаление на кожата.

9. Здраве на храносмилателната система

Кокосовото масло може да подобри храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Антимикробните свойства на MCT могат да помогнат в борбата с дисбаланса на чревните бактерии, като насърчават цялостното здраве на червата. То може да помогне и за успокояване на храносмилателни разстройства като синдрома на раздразнените черва.

10. Домашно приготвени средства за защита

Кокосовото масло е универсална съставка. То може да се използва като естествено средство за премахване на грим, балсам за устни или дори в домашно приготвени дезодоранти. Естественият му състав го прави по-безопасна алтернатива на много търговски продукти, съдържащи синтетични химикали.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес