Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

04 март 2021, 10:47 часа
Реклама

 

„Готови за утре” е  програма, насочена към деца от уязвими групи, в която техни ментори стават младежи. Тя е разработена по начин, отговарящ максимално на нуждите на младите хора да реализират потенциали са като наставници и да чувстват удовлетвореност от отделеното време в помощ на друг.

Менторската програма е инициатива на Сдружение „ЕЛА” и се явява естествено продължение на дългогодишната им работа със студенти в педагогически и други хуманитарни специалности и подготовката им за пряка работа с деца. С програмата екипът на цели да предложи структуриран процес с ясни роли, принципи на работа и здравословни граници на взаимоотношенията. Програмата разглежда задълбочено целеполагането, като важен аспект на менторския процес. Умението за поставяне на цели, определяне на стъпки за осъществяването им и способността за анализ на постигнатото е важно, както за ежедневието и училищния живот, така и за професионалното развитие на децата в бъдеще. Целеполагането се разглежда и като инструмент за откриване на силните страни на учениците и тяхното реално приложение в живота.

Програмата е оформена и представена в наръчник, който вече е достъпен за ползване на страницата на Сдружението. В него е отделено място и на предизвикателствата, които може да срещне един ментор и начините да намери решение за тях. В менторския процес предизвикателствата могат да бъдат от чисто административни до дълбоко емоционални като силно привързване, смесване на различни роли и превръщане на ментора в „съветник по всички въпроси“.

В разработването на програмата участие са взели студенти-доброволци и петокласници от 156 ОбУ „Васил Левски“ в Кремиковци.

 

Линк към наръчника: https://www.ela-bg.eu/userfiles/files/mentor_v02_WEB_opt.pdf

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес