Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще познаете ли старото име на нос Калиакра?

14 август 2023, 07:45 часа

Имали ли сте удоволствието да се насладите на кокетния танц на делфините в открито море? Красиви, ефирни, почти като привидения, тези морски обитатели са любими и на деца, и на възрастни, а най-интересни са не в делфинариум, а именно в естествената им среда. По родното Черноморие има няколко местенца, на които при повече късмет може да пиете кафето си с гледка към морето и делфините. Сред тях са заливът на делфините в Созопол, Бургаско и нос Калиакра край Варна.

Реклама

Нос Калиакра – едно вълшебно място

Разположен в крайните части на Северното Черноморие, на 70 км. от Варна, близо до село Българево, този природен и археологически резерват, наречен нос Калиакра, е сред Стоте национални туристически обекта на България и е привлекателно място за туристи, търсещи приказната красота на морето и делфините, за заинтересуваните от археология и за онези, които се вълнуват от птиците, тъй като същият е място, на което гнезди аристотелевият корморан, както и се наблюдават редица редки и защитени видове птици. Целият нос е защитена територия, природен резерват, както и единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория. Носът е дом и за растения и влечуги, включени в Червената книга на България като редки или застрашени от изчезване видове.

Нос Калиакра реално е полуостров, вдаден в Черно море в продължение на 2 километра и завършващ с отвесни скали с височина поне 70 метра. Страховито, красиво, мистично, магическо място, което задължително трябва да посетите, ако лятната ви почивка никога не ви е отвеждала в тази част на България и да се насладите както на красивата природа, така и на изградените там музей, параклис, ресторант и фар.

Мистичният вид на нос Калиакра се подхранва и от цвета на скалите – червен, който се дължи на факта, че с споени с глина, богата на железни окиси, която придава този огнен оттенък, придаващ допълнителна магия и сюрреалистична красота на мястото. Като добавим и делфините, не е чудно, че хиляди туристи се отправят към нос Клиакра, за да се насладят на залезите и да научат историята му.

Още: Бягство край северните черноморски вълни

Историята на нос Калиакра

Старото име на нос Калиакра е Тиризис, което произхожда от корените жители, населявали това място през 4 век пр. Хр. Старото име на нос Калиакра му е дадено от тиризите – тракийско племе, първото, което населявало нос Калиакра, който е бил и столица на наследника на Александър Македонски и управител на Тракия цар Лизимах. Легенди разказват за несметните съкровища, скрити от него в многобройните пещери на нос Калиакра.

Вероятно ви е любопитно освен старото име на нос Калиакра и чия столица е бил носът да разберете и каква е историята му през вековете. Полуостровът е бил дом на крепости, антични и раннохристиянски некрополи, чиито следи и останки са намерени от съвременниците ни, той е и място на епична битка между въстаналия военачалник Виталиан и византийския император Анастасий I.

Други имена, с които е познат през вековете полуострова, освен старото име на нос Калиакра, са: Тетрасида, Тетрасиада, Тетрисиас, Триса, Тириза и Тириста. Известно е и че не е бил предпочитано от прабългарите и славяните място за заселване за разлика от траките, които първи го населили и предпочитли. Най-големият подем, развитие и разцвет полуостровът достигнал по време на управлението на българските владетели Балик и Добротица, когато носът е столица на Карвунското княжество, което е сред последните, попадали под османска власт през 1394 година.

Носът остава в историята и с най-голямата и епична за всички времена битка в родното море, състояла се на 31 юли 1791 година между Русия и Турция, завършила с победа на славяните. С набезите на турците са свързани и легендите за нос Калиакра.

Още: Уникален кръст с изображение на Богородица откриха на нос Калиакра

Легендите за нос Калиакра

Днес на носа може да видите обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“, свързан с легенда за 40 български моми, които се хвърлили за ръце в морето, избирайки смъртта пред това да попаднат в ръцете на турците.

Друга легенда разказва за Свети Никола, който също в опит да се спаси от турците, намерил смъртта си именно там – на носа, където днес се издига параклис в негова памет, символизиращ гроба му.

Независимо дали вярвате на тези легенди, или просто искате да се насладите на флора и фауна, на синьо море и делфини, посетете нос Калиакра това лято.

СНИМКИ: iStock

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес