Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър и НОЩ искат мерките тип локдаун да действат до 31 януари

16 декември 2020, 14:57 часа • 2578 прочитания

Действащите и в момента мерки за борба с пандемията от коронавирус да продължат да действат до 31 януари, но с някои изключения. Това искат здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб (НОЩ).

Изключенията включват следното - да почнат да работят детските градини, училищата - но само от I до IV клас, както и ресторантите в хотелите.

Предложението вече е направено на работно съвещание, водено от премиера Бойко Борисов, предаде bTV.

Подробностите за изключенията

Планът е да се разреши на учениците от I до IV клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22:00 часа.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. "Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", каза Ангелов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките", заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Към момента България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да се движи между 10-то и 11-то място, но по смъртност страната ни е на първо място.

"При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват", подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

Още: Ресторантьори: Отваряне веднага и щабът да мълчи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес