Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима руснаци с обвинение за опит за убийство на Емилиян Гебрев

23 януари 2020, 14:15 часа • 6586 прочитания

Трима руски граждани са обвинени в опита за умишлено отравяне на Емилиян Гербев, съобщиха от Прокуратурата. В Интерпол обвинените се издирват с червена бюлетина.

"Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство.

Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер / ФОС /", се казва в съобщението.

"В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Опитът за убийство се случил през 2015 г. Гебрев за пръв път е разбрал, че нещо не е наред вечерта на 27.04.15 г., когато дясното му око внезапно се е превърнало в „червено като червеното на руския флаг“. На следващата вечер симптомите се влошили и бизнесменът е откаран във военна болница. Дни след това, синът на Емилиян Гебрев - Христо - също бе хоспитализиран в интензивно отделение.

Случаят "Гебрев" придоби нови измерения този месец след разкритията на чужди медии за връзка с опита за убийство над бизнесмена и руска група за мокри поръчки и дестабилизираща дейност на Балканите.

Тази група в руското ГРУ е създадена през 2009 година и е съставена от най-много 35 души. Пътуват основно в страните от бившия СССР. Едва 2014 г. тези хора се осмеляват да пътуват и в Западна Европа.  Част от тях присъстват в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев и при отравянето на Скрипал. Защо през 2014 – 2015 г. България е била често посещавана от руски шпиони четете в ТАЗИ СТАТИЯ

Припомняме, че през октомври The New York Times разкри, че специализирана група руски разузнавачи (Отдел 29155) от години е назначена да извършва поръчки за убийства и политически разединения в Европа. Служители на разузнаването и сигурността твърдят, че звеното е отговорно за опита за покушение миналата година срещу Сергей Скрипал - бивш руски шпионин във Великобритания. И още - за неуспешната операция през 2016 г. за предизвикване на военен преврат в Черна гора и за кампания за дестабилизиране на Молдова.

Как в разследването се появи името на един от руските шпиони Сергей Федотов и фалшиво ли е то ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Какви доказателства има Прокуратурата ВИЖТЕ ТУК.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес