Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата обвини и Иво Прокопиев за сделката с ЕВН

10 януари 2017, 16:00 часа
Реклама

Прокуратурата повдигна обвинение и на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев за продажбата на държавните дялове на енергодружеството ЕВН.

Реклама

Прокопиев е привлечен днес като обвиняем по досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което обвиняем вече е бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на ексвицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокопиев е обвинен в това, че в периода май-юни 2011 година, в съучастие и като помагач на Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Обвинението е за длъжностно престъпление по приватизация на държавна собственост, от което са настъпили значителни вредни последици, и за което законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Не се съобщава какво точно е извършил Прокопиев, но инвестиционен посредник на сделката е неговата компания "Булброкърс".

На бизнесмена е наложена най-леката мярка за неотклонение - “Подписка“.

Разследването по делото продължава, се казва само още в лаконичното съобщение.

Трайков беше обвинен в умишлена безстопанственост, с която е нанесъл щети на държавата за близо 21 млн. лева.

Според прокуратурата, в периода май - юни 2011 г., като министър, упражняващ правата на собственост на държавата като акционер в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, и като принципал на "Държавна консолидационна компания" ЕАД (ДКК), не е положил достатъчно грижи за запазването на повереното му имущество и държавните дялове са продадени на занижени цени.

"От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившият финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил", коментира от своя страна Прокоприев.

същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки. Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", допълни издателят в позицията си.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес