Община Казанлък търси обезщетения за инцидента с Математическата гимназия по съдебен път

1060
Община Казанлък търси обезщетения за инцидента с Математическата гимназия по съдебен път
Снимка: БГНЕС

Община Казанлък търси обезщетения за инцидента с Математическата гимназия по съдебен път, съобщиха от пресцентъра на общината. Застрахователите „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД и Застрахователно акционерно дружество „Армеец“ АД отказват вече година и половина да изплатят обезщетенията на застрахованите юридически лица за инцидента с Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Община Казанлък беше принудена да претендира пред Съда размера на вредите, нанесени на 22 юни 2015 г. преди обед на строеж „Пристройка за национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“.

В качеството си на увредено лице, чрез Адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“, Общината е завела искове срещу участниците в злополучната авария към техните застрахователи. С Протокол на Техническа експертна комисия е установено „виновно поведение“ на: „Главпроект 1946“ ООД – проектант, „ГИД – Г Консулт“ ЕООД – строителен контрол и „Строителна компания Загора“ ЕАД – строител на обекта. След интензивна кореспонденция и срещи за извънсъдебно уреждане на спора съгласие не е постигнато и е заведен съдебен иск пред Софийски градски съд с Вх.№162274 / 15 декември 2016 г.

Наводнение в школата на физика Теодосий Теодосиев в Казанлък

Наводнение е станало в школата на световно известния физик Теодосий Теодосиев в Казанлък, предаде БГНЕС. "Ремонт за хиляди левове е ...

Претенциите на община Казанлък са за изплащане на обезщетения за извършени към момента разходи по отстраняване на щетите от строителния инцидент и прогнозните разходи, необходими за тяхното цялостно отстраняване. Общият размер на застрахователното обезщетение, което Община Казанлък може да претендира е в размер на 600 000лв., сбор от застрахователните лимити на трите дружества, участници в строителството, съответно: „Главпроект 1946“ ООД – 150 000 лв., „ГИД – Г Консулт“ ЕООД – 150 000 лв. и „Строителна компания Загора“ ЕАД – 300 000 лв. Единствената сума, постъпила и „замразена“ в общинския бюджет, е 69 921,89 лв., преведена от „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД. Общият размер на заведената общинска претенция към двете застрахователни дружества е на стойност 240 918,99лв.: 80 078,11 лв. - за Проектанта, като разлика от доброволно заплатеното до лимита на застраховката 150 000 лв.;

160 840,88 лв. към ЗАД „Армеец“АД, за Строителя и Строителния контрол, като частичен иск от пълния възможен за претендиране 450 000 лв.

Размерът на подадения иск е съобразен с настоящите финансови възможности на Община Казанлък да заплаща високите държавни такси. Разликата до общия застрахователен лимит може да бъде потърсена с нов иск.

Сградата на Математическата гимназия в Казанлък е укрепена, новият учебен център се строи и трябва да бъде завършен до началото на учебната 2017 – 2018 г.

До края на месеца държавата ще преведе парите за ремонта на Математическата в Казанлък

Средствата, които държавата отпуска за ремонта на Математическата гимназия в Стара Загора, ще бъдат преведени до края на август. Това о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Зам.-кметът Милена Желева: Любовта на хората е истинската оценка за твореца

Община Стара Загора - медиатор между ВиК и кметовете на селата

Обявиха програма за саниране на многофамилни жилища в Стара Загора

Вторият Бедечка фест в Стара Загора идва с богата програма

Промотират активно Стара Загора като инвестиционна дестинация

Община Стара Загора действа активно в помощ на възрастни и хора с увреждания

Младите хора на Стара Загора вече имат място за даване и обсъждане на своите идеи

Зам.-кметът Радостин Танев към президента: Пазете знамето на Стара Загора

Избраха Царица Роза и Цар на минералната вода за 2024 г. (СНИМКИ)

Кметът на Стара Загора: Кръводаряването е чудесна форма на обществена ангажираност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора