Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради нарасналите цени в строителството: От НСОРБ искат по-висока субсидия за капиталови разходи

09 септември 2022, 18:27 часа • 2052 прочитания

Община Самоков бе домакин на заседание на УС на НСОРБ. То се проведе в к.к. Боровец. Заседанието откри кметът Владимир Георгиев, който приветства колегите си и пожела ползотворна работа.

В началото на заседанието бе обсъдена помощта за пострадалите от наводненията в Карлово. Взе се решение Сдружението да поеме координирането на общинската подкрепа и да обобщава в реално време информация за възможностите на всяка община да осигури хора, техника и друго необходимо, както и да координира наличните ресурси в общините и конкретните потребности на място.

Разгледани бяха предложенията на общините за проекта на държавен бюджет за 2023 г. Сдружението предлага размерът на общата изравнителна субсидия за 2023 г. да бъде увеличен с не по-малко от 33,5%, спрямо параметрите на актуализирания ЗДБРБ за 2022 г. Другото предложение е да се преразгледа механизма за разпределение на субсидията, Мотивите са базирани на общите проблеми на общините в условията на повишаващи се разходи за издръжка, отопление и еленергия.

По отношение на целевата субсидия за капиталови разходи, Сдружението ще настоява за ръст с 26,2% в новия бюджет на държавата. Предложението цели осигуряване на подкрепа за общините в най-напрегнатата последна година за приключването и отчитането на европроектите от втория програмен период. На фона на нарасналите цени в строителството с предлагания ръст ще бъде гарантирано извършването на същия обем на инвестициите на местно ниво, спрямо предходни бюджетни години. Поне с 20,7% повече трябва да бъдат средства по трансфера за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, смятат общините. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности трябва да бъде с ръст с 11,4 %.

На заседанието бе разгледан анализ на състоянието на общинската администрация, изготвен от екипа на НСОРБ. Целта на анализа е да бъдат направени основни изводи за състоянието на общинската администрация и да бъдат набелязани конкретни стъпки за решаване на идентифицираните проблеми. И тази година общините поставят акцент върху подцененото финансиране на общинската администрация. По данни от НСИ средните работни заплати на наетите в общинската администрация изостават драстично от тези на наетите в сектор държавно управление и образование средно с 49%..

УС на НСОРБ възложи на изпълнителния директор на Сдружението да организира подготовката на конкретни предложения за изменения и допълнения в нормативните актове, уреждащи организацията на структурите и правоотношенията в общинската администрация, които да бъдат внесени за разглеждане от Съвета за административна реформа, след приемането им от УС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес