Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София ще ограничи събирането на дарения по улиците

27 септември 2018, 08:00 часа
Реклама

С незначителни корекции в последния вариант Столичният общински съвет се очаква да приеме най-после Наредбата за обществения ред в София. Проектът се обсъжда още от края на миналата година, а общинските съветници се опитаха да го прокарат това лято. Текстовете обаче бяха отложени след ожесточени спорове.

Сега общинските съветници са прибавили няколко нови момента. Забранява се събирането на парични дарения на местата за обществено ползване. Глобата за пристъпването на това правило варира от 100 до 300 лв. Дарения ще могат да събират единствено Българският червен кръст и фондации, като, преди да тръгнат по улиците техните представители, ще трябва да уведомят Столичната община, обясни пред в. "Сега" председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев.

Другата новост е свързана с шумните строително-монтажни работи, като тук фантазията на общината е включила покрай обичайните неща - разбиване на бетон, взривни работи, рязане с ъглошлайф, и използването на хеликоптери за строителни работи. Те ще са забранени между 21 и 9 часа, както и между 14 и 16 часа, а също и в почивните и празничните дни. И тук санкцията ще е между 100 и 300 лв. в зависимост от това дали е първо или поредно. В случай, че работите не могат да бъдат прекъсвани, за продължаването им трябва да бъде поискано позволение от общината. Забраната няма да важи за строителство и ремонти на обекти за общински и държавни нужди.

Според новата наредба консумацията на алкохол в парковете няма да бъде забранена, каквато беше първоначалната идея, заложена в проекта миналата година и която разбуни духовете. Отпадат и досега съществуващата забрана за гонките, замърсяването с различни замърсители и насочването на лазери към летище София. Илиев обясни, че отпадането им се е наложило заради съществуването им в различни закони.

Появяват се обаче и нови забрани - изпълнение на каскади с ролери, скейтбордове и велосипеди извън указаните за това места. Глобата за такова нарушение варира между 100 и 300 лв. или имуществена санкция в размер на 400-600 лв. От общината обаче увеличават времето за изстрелване на фойерверки на Нова година с три часа. Вместо до 22 ч., както е в обикновени дни, импровизираната заря ще може да приключва в 1 часа на 1 януари. Глобата за престъпването на забраната е в размер от 100 до 300 лв. или имуществена санкция от 300 до 500 лв.

Спортните, културните, обществените и масовите мероприятия, както и сватби, семейни и фирмени тържества на открити обществени имоти ще могат да се провеждат от 8 сутринта до 10 вечерта.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес