Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смените в общинските дружества: БСП отказа да участва в извънредно заседание на СОС

01 август 2024, 10:15 часа • 692 прочитания

Общинските съветници от "БСП за България" обявиха, че няма да участват в свиканата от председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров извънредна сесия на днес, 1 август. За заседанието е предвидена само една точка - ново обсъждане на приетия на 11 юли доклад за стартиране на конкурси за назначаване на бордове в общинските търговски дружества.

"Не участваме в незаконни действия на СОС" - така председателят на БСП - София и на Местна коалиция "БСП за България" Иван Таков коментира свиканата извънредна сесия.

Още: Човек на Пеевски в "Топлофикация": Политическо кресчендо заради общинските дружества в София

"Преди по-малко от седмица областният управител прогласи за нищожно писмото, с което кметът Васил Терзиев връща решението по доклада за ново обсъждане от СОС. Това действие е изцяло в правомощията на Стефан Арсов, дадени му от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)", каза Таков. "Така от ПП-ДБ-СС предлагат днес СОС да се съобрази с решение, което по напълно законния ред е обявено за нищожно от областния управител. На практика, от ПП-ДБ-СС предлагат СОС да предприеме незаконни действия. Групата на Местна коалиция "БСП за България" няма как да участва в това".

Още: "Имате устрем, но ние ще ви го убием": СОС отхвърли управленската програма на Васил Терзиев (СНИМКИ)

Снимка: БСП-София

"Чистката" в общинските дружества според ПП-ДБ-СС

Припомняме, че на 29 юли областната администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Става въпрос за "Топлофикация-София", "Център за градска мобилност" и още от най-големите фирми, които разпределят милиони левове от столичния бюджет. На 11 юли ГЕРБ, БСП, ИТН, Карлос Контрера и независимите членове на СОС решиха в бордовете на тези дружества да се назначат определени хора до провеждане на конкурси, докато от ПП-ДБ-СС искаха приемане на правила за прозрачен избор на членове в съветите на директорите.

Още: Чистката е факт: СОС смени ръководствата на шест общински дружества

Иван Таков посочи също, че според Върховния административен съд (ВАС) кметът на общината няма правен интерес да обжалва заповедите на областния управител. "Освен това ВАС е категоричен, че съдебните производства по Административно-процесуалния кодекс (АПК) решават спорове между частноправни субекти и администрацията, а не между административни органи. Тези мотиви на практика доказват, че свиканата за днес сесия е напълно безпредметна. Посоченият единствен доклад в дневния ѝ ред е свързан с акт на кмета, който не съществува в правния мир. При това положение, свикването на днешното заседание е незаконосъобразно и нарушава ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на СОС, комисиите и взаимодействието му с администрацията на Столична община. За ПП-ДБ-СС стана обичайна практика да не зачитат законите, но това не означава, че ние ще допуснем тя да бъде пренесена и наложена в Столичния общински съвет", добави още ръководителят на БСП-София.

Още: Васил Терзиев: Няма да предадем града на една шайка разбойници

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес