Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият фермерски пазар, организиран от „Лидл“, зарадва столичани с богато разнообразие от български продукти

15 юни 2020, 10:11 часа • 11979 прочитания

Първият фермерски пазар, организиран от Лидл България, се проведе в София на паркинга на магазина от веригата на бул. "Тодор Каблешков" 28. Събитието бе част от мерките в подкрепа на българските производители, които компанията прилага в допълнение на постановление 70 на Министерския съвет.

В продължение на 3 дни около 25 малки български производители предлагаха разнообразни сезонни плодове и зеленчуци, като череши, кайсии, домати, тиквички, моркови, краставици, зелени салати, както и гъби, мед, билкови продукти и т.н.

На специално обособено за целта място бяха поставени 15 шатри и дървени маси, върху които производителите бяха изложили своето производство. Всички от тях изразиха своята благодарност към Lidl за дадената възможност да покажат продукцията си пред повече хора.

„Определено инициативата на Lidl ни помага, защото по този начин можем да продаваме нашите продукти директно от парника и нивата. Ние сме ангажирани в целия процес и правим всичко сами – садим и отглеждаме с любов нашите плодове и зеленчуци. Радваме се, че клиентите ни са доволни и сме благодарни на Lidl за доброто партньорство“, споделиха производители от района на Петрич.

Даниела Капинчева, производител на билкови продукти от Пазарджик, заяви от своя страна, че подкрепата от страна на Лидл България е дошла във възможно най-подходящия момент.

„Това партньорство е изключително навременно заради това, че кризата, която преживяхме и продължаваме да преживяваме, ни засегна силно. Колкото по-малко е едно стопанство в България, толкова по-трудно се справя, когато навлезе в период на криза. Това, че Lidl пое тази инициатива да предостави на малки производители директен контакт с клиентите е чудесно и аз го приветствам. По този начин човек, срещайки си директно с производителите като потребител, изпитва много по-високо ниво на доверие, виждайки лично хората, които са създали това, което той решава да купи“, посочи тя.

И през трите дни на фермерския пазар движението в пространството беше еднопосочно - с вход и изходна точка. Като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19 плащането на продуктите се извършваше със специални карти, които клиентите получаваха на входа на пазара, а след приключването на покупките си те ги заплащаха на изхода.

Следващото издание на инициативата ще се проведе в Бургас в дните от 26-ти до 28-ми юни на паркинга на магазин Lidl на ул. "Проф. Яким Якимов” №17. Своята продукция ще предложат над 15 малки регионални производители.

Технически организатор на събитията е „Фармхопинг“ - онлайн фермерски пазар с над 100 ферми, произвеждащи чиста продукция, която е достъпна за хората от града през онлайн платформа.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес