Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не може да се вярва на общинската мрежа за качество на въздуха, обяви Терзиев

23 октомври 2024, 13:30 часа • 363 прочитания

Не може да имаме доверие на данните, които идват от общинската мрежа от сензори за наблюдение и измерване на качеството на атмосферния въздух. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичната община.

Терзиев припомни, че през лятото общината възложи да се изготви доклад за измерването на качеството на въздуха от водеща чуждестранна компания, която се занимава с такъв тип анализи. Това, което се констатира беше разочароващо, посочи кметът.

Според кмета гражданските устройства на airBG.info са доста по-надеждни по показатели от тези, в които са инвестирани близо 1 млн. лв. Още: Нова система за мониторинг ще проверява качеството на атмосферния въздух

Едва 5 на брой са много прецизните станции в София, а планът на "Московска" 33 сега е да изгражда мрежа от сензори. Ще се работи по нова програма за чистотата на въздуха.

Заместник-кметът Надежда Бобчева от своя страна посочи трите най-големи източници на замърсяване в София -  битовото отопление, калните петна (междублокови пространства, които се използват за паркинг, бел. ред.) и транспортът.

Районните администрации разполагат с 50% повече средства за елиминиране на калните точки в кварталите, съобщи тя и подчерта, че програмата за подмяна на отоплителни уреди също отчита добри резултати. 2000 по-малко са димящите комини в София. Още: МОСВ с години крие данни за незаконно измерване на мръсния въздух в София

И Терзиев, и Бобчева съобщиха, че цялата собственост на мрежата за качество на въздуха е собственост на чужда фирма, Столична община дори няма достъп до данните.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес