Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЗК образува производство срещу Столична община заради Войнишкия паметник

16 юли 2024, 12:20 часа • 912 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува открито производство срещу Столичната община по подадена жалба от студио "Гебуплан", което е победителят в архитектурния конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК.

ОЩЕ: Протест пред СОС заради проекта за Войнишкия паметник

За какво е жалбата?

Жалбата на "Гебуплан" ЕООД е срещу решение на Столична община за изработка на работен инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г., с което беше спрян конкурсът.

Защо беше спрян конкурсът?

На 2 юли кметът Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК и посочи, че ще се състои нов конкурс.

ОЩЕ: Терзиев отказа да спира конкурса за Войнишкия паметник пред НДК

"Преди местните избори е започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество", аргументира се Терзиев.

Няколко дни по-късно той обяви, че със свое решение отменя заповедта си за прекратяване на конкурса.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес