Бонев за "Патриарха": ГЕРБ умело боравят с пачки и чекмеджета, малоумие е Калин Стоянов да инспектира

905
Бонев за "Патриарха": ГЕРБ умело боравят с пачки и чекмеджета, малоумие е Калин Стоянов да инспектира
Снимка: БГНЕС

Преди да се въведат нови промени на движението в центъра на София, групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") в Столичния общински съвет ще поиска правно становище и тълкувание на решението на ВАС, с което сегашната организация трябва да се промени. Причината за това е, че е възможно връщането на старото движение също да се окаже незаконно, защото и то, както новото, е взето без да има Генерален план за организация на движението.

Това стана ясно от изказване на общинския съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев пред журналисти в сградата на Московска 33.

"По отношение на "Патриарха" - ясно е че ГЕРБ умело боравят с пачки и чекмеджета. Но за пореден път ще кажа - стойността за извършване и въвеждане на новата организация по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", бул."Фритьоф Нансен" и бул. "Скобелев", е приблизително 480 хил. лв. Ако така боравите с числата в ГЕРБ, та всичко да ви е по три или четири пъти, тежко и горко на сметките ви. Всъщност, имаме информация как боравите с числата, защото по спомен вашето предложение преди няколко месеца в бюджета бе за десетки милиони", коментира Бонев.

Още: "Една от най-големите бомби, заложени от предишното управление": Борис Бонев с контраатака след решението на съда

"В момента чакаме правно становище. Решението на ВАС поражда повече въпроси, отколкото дава отговори. Никъде в определението на ВАС не се дава квалификация за незаконност. Никъде не се казва да се върне старата организация. В тази връзка ще искаме правно становище и тълкуване, включително защото, за да предприеме Столичната община действия по връщане на старото движение, тази стара организация също трябва да бъде законна. Последната въведена организация за движение по бул. "Патриарх Евтимий" е от 2019 г., което е 2 г. след изтичане на давността на Генералния план за организация на движението. Според ВАС именно изтекъл такъв план е причина да потвърди решението на долната инстанция. Това означава, че ако ние предприемем действия по въвеждане на нова организация на движението, която по същество е връщане на старата, тя също подлежи на обжалване и би следвало съдът да излезе със същото решение и мотиви. Аз съм абсолютно убеден, че ще има кой да обжалва подобен акт", обясни Бонев.

"Никога досега МВР не си е позволявало по този начин да се намесва в задълженията на една община. На фона на гонки, пияни шофьори, тотален хаос с паркирането, ниско ниво на подготовка на шофьорите СДВР вече няколко месеца е в активна пиар кампания за няколко колчета и велоалеи. Не само това, но в поредното прессъобщение, което те ни изпратиха вчера, пропуснаха да кажат какво е едно от разпорежданията, които са дали - да заградим велоалеите, бус лентите и паркоместата с плътна строителна ограда. Ето това са разпоредили капацитетите от СДВР", възмути се Бонев. Той обясни, че днес шефът на СДВР и министър Калин Стоянов щели да направят проверка на място, за да установят дали Столичната община спазва разпорежданията още преди да е изтекъл срокът.

Още: "Безплатен паркинг за привилегировани": ПП-ДБ-СС обвини Фандъкова, ГЕРБ видя предизборна димка

"Никога няма да подкрепя да се изхарчат обществени средства, за да се постави плътна строителна ограда там. Намирам това за абсолютно малоумие. Не мога да приема като гражданин на тази държава, че СДВР се занимава с колчета и велоалеи, а не нещата, които са им истинските задължения - пътна безопасност и контрол. Е, уважаеми г-н Стоянов, откакто е новата организация по бул. "Витоша", там дрифтове няма. Там движението е по-бавно, по-спокойно и няма проблем. Ето това трябва да гледате, а не да се заяждате политически, както правите в момента", настоя още Бонев. Той поиска и отговор от министъра докога негови служители ще продължават да паркират в синя и зелена зона без пари.

"Не е ли това задачата ви като министър, а не да ходите и да броите дали някое колче липсва или маркировка е изтрита?", попита Бонев, цитиран от "24 часа".

Пияният общински съветник

Съветниците от ПП-ДБ-СС настояха общинският съветник Благовест Георгиев незабавно да си подаде оставката, стана ясно от думите на Борис Бонев. "Благовест Георгиев няма място в тази институция", каза лидерът на "Спаси София".

Самият Благовест Георгиев пък по-рано днес заяви пред журналисти, че не е избягал от местопроизшествието след пътен инцидент през април. Той публично се извини за случилото се и каза, че дълбоко съжалява за всички неудобства, които е причинил. "Бях заклеймен от съда на общественото мнение, базирано на информация, неотговаряща на истината, спекулации и преувеличения", каза той. Според него 20 минути след случилото се, докато е още в шок, "една тежка ситуация е била превърната в медийна сензация". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: 100 млн. от държавата за обекти в София - нула сключени договора от Васил Терзиев (ВИДЕО)

Васил Терзиев: Министърът ме заплашва, чакам служители на МВР да ме арестуват

Мерки за сигурност по повод избора на нов патриарх в София

ИПБ: Разпореждането на СДВР за "Патриарха" противоречи на решението на ВАС

Вътрешно чувство: Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Няма да слагат плътна строителна ограда около новите велоалеи в София

10 000 рибки бяха пуснати в реките на Самоков

ПП-ДБ-СС иска да се сменят шефовете на няколко общински дружества

МВР забърка още кашата на предишните управляващи: Васил Терзиев в контраатака за "Патриарха"

Заради движението по "Патриарха": МВР ще глоби Столична община с между 2 и 7 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София