Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо инсулинът не "обича" глутен (ВИДЕО)

13 декември 2023, 10:54 часа • 1518 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ще разкаже за връзката между хранителната непоносимост, диабета и епилепсията.

„Хранителната непоносимост към определена храна се отнася до непоносимостта или непосредствената реакция на организма към определен вид храна или хранителен компонент. Тази непоносимост може да бъде различна от хранителната алергия и се характеризира с различни симптоми и механизми на действие.“, казва Р. Коцева. Някои от основните видове хранителна непоносимост са: към хранителни добавки, храни с високо съдържание на фибри, чувствителност към химикали и адитиви (технологични добавки в храните), индивидуална чувствителност към определени храни и др.

„Лечението на хранителната непоносимост включва обикновено промени в диетата, като се избягват или ограничават храните или съставките, предизвикващи симптомите.“, казва Росица Коцева и препоръчва консултация с лекар или диетолог, а също и лабораторни тестове, които да отчетат стойностите на хранителната непоносимост. Още: Как да храним детето си, ако има инсулинова резистентност (ВИДЕО)

Според изследвания, публикувани в Американската библиотека по медицина (National Library of Medicine) непоносимостта към храни може да доведе до инсулинова резистентност. Тя от своя страна, заедно с глюкозно/фруктозната нетолерантност може да е причина за заболяването поликистозни яйчници, например. Чрез електроенцефалограф са направени изследвания, които свързват епилептичните припадъци с лактозната и глутенова нетолерантност.

В края на предаването Роси Коцева ще сподели няколко рецепти, подходящи за деца - безглутенови царевични спагети и доматен сос с овесени фибри, пържени или печени картофи и печени пилешки крилца.

Замисляли ли сте се защо някои от плодовете растат по дърветата, а други – долу на земята, лесно достъпни за бране, как да прецените в домашни условия имате ли непоносимост към някаква храна, как да контролирате едновременно захарта и инсулина - отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес