Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега няма опасност от епидемии в бежанските лагери

09 септември 2013, 13:20 часа • 7557 прочитания
Реклама

Като страна, приела сирийски бежанци, през следващите месеци България трябва да е готова да поеме здравните им проблеми, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер.

Главният национален здравен инспектор д-р Ангел Кунчев увери увери, че са създадени всички необходими условия за диагностика в лагерите за бежанци и има организирани специални помещения, където може да бъде изолиран човек до изясняване на диагнозата.

Част от хуманитарната криза ще бъде криза на медицинското обслужване, на това, че в голямата си част бежанците са деца, жени. Този проблем ще стои с пълна сила в следващите месеци за България, каза Нигяр Джафер и настоя да се намерят механизми и да се използват международни инструменти, за да се реши част от този проблем без да се драматизира ситуацията.

Д-р Ангел Кунчев обясни, че ситуацията по отношение на заразните болести в Сирия не е много по-различна от тази в България. Той посочи, че здравната система в Сирия е доста драматична и тя ще се усложнява и ще става още по-тежка, особено ако потокът продължи да нараства.

Това, в което ние можем да противостоим, е в две направления, посочи Кунчев. Първо - чисто хигиенно противоепидемичното осигуряване, което се извършва и с пълното съдействие на Районните здравни инспекции по места. Там има специалисти. По отношение на чисто медицинското обслужване тези хора ползват всички права на български граждани и до момента, макар и в много малкото случаи, в които се е налагало да получат помощ, то се организира много бързо.

Взрив от епидемия винаги може да се случи. Въпросът е да сведем до минимум риска и да реагираме адекватно, когато нещо се случи, заяви здравният специалист и посочи, че за момента има достатъчно капацитет, но ще се подсилят и кадрово и финансово Районните здравни инспекции в Хасково, в Ямбол, в Бургас, ако има необходимост. Една такава ситуация няма как да бъде 100% планирана, тя е извънредна, уточни Кунчев пред БНР.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че има хора със СПИН и със сифилис, но нивото им на заболеваемост не е по-различно от това на нашето население. Той уточни, че основният ангажимент са бежанците от Сирия, но има такива и от Палестина, от Алжир, от Мали, при които рискът е по-голям по отношение на някои половопредавани болести.
         

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес