Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради новите изисквания за взимане на шофьорска книжка: Автоинструктори готвят протести

11 септември 2024, 14:32 часа • 1597 прочитания

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението.

"Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата електронна система за водене на дневника, картона и други се очакват", казва пред БНР Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка.

ОЩЕ: Официално: До 4 се ограничават опитите да вземеш шофьорска книжка

До края на седмицата инструкторите се надяват да имат среща със служебния транспортен министър Красимира Стоянова.

"Ще направим поредното предложение за конструктивен диалог, след като наредбата я видяхме в цялостния ѝ вид и пропуските, защото има и несъответствия със закона за движението по пътищата. Не сме срещу това, което животът го изисква, то ще влезе навсякъде, но не може да се твърди, че това улеснява нашата работа, а в същото време то я затруднява", посочи Иванов.

След среща в понеделник служебният транспортен министър Красимира Стоянова каза, че няма да отстъпя нито крачка от дигитализацията. "Правим това, което смятаме, че е в полза на държавата и обществото", добави тя.

Други промени в наредбите предвиждат записите от практическите изпити да се пазят две години, а не три месеца след изпита.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес