Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Има напредък в работата на Висшия съдебен съвет

28 март 2016, 09:11 часа • 1459 прочитания
Реклама

Има напредък в работата на Висшия съдебен съвет. Най-важното е, че неговите членове вече се изслушват. Това каза каза днес по БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя не скри, че при първото и присъствие на заседание на ВСС е била учудена от отношението на членовете на съвета един към друг.

"Те не се изслушваха, викаха си, обиждаха се. Сега са по-толерантни, гласуват явно, няма извънредни точки", обобщи Захариева. В отговор на въпрос тя каза, че 100 дни като правосъден министър могат да са и малко и много.

"Нямах и един ден да се ориентирам. Успяхме в рамките на две седмици да предложим стуктура на съвета за съдебна реформа, утре той ще има трето заседание. Законът за съдебната власт е приет на второ четене в правна комисия. Работим по Наказателно процесуалния кодекс, Търговският закон е на публично обсъждане", каза още министърът на правосъдието.

Захариева посочи още, че предшественикът ѝ Христо Ивнов е свършил много работа, като завършената от неговия екип стратегия за съдебна реформа е добра. Тя изрази позиция, че по стратегията са свършени малко неща.

"Работата на нашия екип е да ги придвижваме, благодаря на премиера и парламента за подкрепата. Стратегията е факт, мерките в нея са добри и трябва да я следваме", обобщи министърът на правосъдието.

Захариева подчерта, че за 100 дни на поста не е отстъпила от своите принципи и е доволна от свършеното. Тя повтори позицията си, че самите магистрати трябва да помогнат системата да се самоочисти. Министърът изрази и мнение, че кариерното израстване на магистратите не трябва да почива на препитване от комисия, а на оценка на цялостната им работа.

В отговор на въпрос Екатерани Захариева каза, че всичко за визитата на експертите от Европа, който да оценят ситуацията на съдебната система в България, е готово. "От тях се очаква много, но сами трябва да направим реформата. Те ще направят анализ дали има механизми за независимост на отделните прокурори и прокуратурата. Анализ на вътрешната структура на прокуратурата, на начина на нейната организация. Ще прегледат и дела, които са интересни за Европа", поясни министърът. Захариева уточни, че за момента няма насрочени дати, на които експертите да дойдат.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес