Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Видин откриха изложба по повод 100 години от смъртта на митрополит Кирил

21 май 2014, 15:09 часа
Реклама

Изложбата е открита в сградата на Държавен архив – Видин, съобщиха от Радио Фокус. Митрополит Кирил присъства в църковния, обшествен и културен живот на Видин в продължение на почти 30-годишен период.

“Това е период, богат на събития, тъй като е прокетиран на основата на църковно-националните борби на народа ни, Освободителната война и иизграждането на възстановената българска църква и държава”, каза Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив – Видин.

В няколко витрини са експонирани документалните следи от връзката митрополит Кирил с Видин и Видинска епархия, оказала се изключително здрава, въпреки злощастното си начало през 1863 година, когато клеветите на гръцкия владика Пайсии го изпращат на заточение.

“Възрожденската преса отразява случката във Видин с нескрита симпатия към младия духовник. През 1870 година Кирил прави още едно посещение във Видин, където митрополит Антим го ръкополага в архимандритски чин”, разказа Мария Новакова.

Епископ Кирил остава във Видин до 1874 година, след което се отправя за Скопие, където е екзархийски митрополит. Неговия престой във Видин се оценява от историографа Димитър Цуклев, като изключително ползотворен за Просвещението. Под неговото ръководство на учебното дело се дава сериозен тласък. В града се открило трикласно, а в по-големите селища на епархията първоначално училище. Създава се и видинското ученическо дружество “Надежда”. В изложбата място са намерили и документалните грижи на епископ Кирил за образованието.

 „През 1889 година Светия синод отново го изпраща да управлява във Видинска епархия след смъртта на Антим, а скоро след това е избран за Видински митрополит, какъвто остава и до смъртта си”, допълни Мария Новакова.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес