Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС на поправителен

16 юли 2012, 09:29 часа • 4277 прочитания

В 10 ч. днес ще започне извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). На заседанието се очаква ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени.

Припомняме, че на 12 юли ВСС уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова. 19 членове гласуваха за уволнението. Едва трима от членовете на ВСС бяха против уволнението на съдия Мирослава Тодорова, а двама се въздържаха при вземането на решение.

Най-същественото нарушение, което е извършила председателката на Съюза на съдиите, е да забави изготвянето на мотивите по три дела от общ характер. По едно от тях тя е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца след произнасяне на присъдата, което е довело до изтичане на абсолютната давност и лишаване на страните по делото от възможността да обжалват. Мотивите по второто дело, заради което тя беше наказана, са забавяне с около 3 години, а мотивите по трето – с около 2.

Съдия Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари. Причината за делото срещу вътрешния министър е, че в две последователни интервюта Цветанов обвини Мирослава Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Уволнението на съдия Тодорова предизвика множество коментари и недоволство от страна на обществото и на медиите. На следващия ден, след като съдийката беше отстранена, пред ВСС се състоя безпрецедентен протест на съдии, които я подкрепиха.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева си смени позицията по казуса с Мирослава Тодорова на 180 градуса за по-малко от 24 часа. Премиерът Борисов определи решението на ВСС като "провокация срещу правителството".

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес