Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

15 май 2024, 17:35 часа
Реклама

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с Владимир Будинов, който заедно със съмишленици вече повече от 25 г. прави исторически изследвания на архивите за периода на Втората световна война от септември 1939 г. до май 1945 г.

Реклама

„Нашият екип откри изключително много неща, обработихме много архиви, основно български и съветски, и достигнахме до следния извод: общата пропаганда и историография на Съветския съюз до 1991 г., след това русия и до днес е, че Съветския съюз на 9 май 1945 г. слага край на борбата срещу фашизъм и нацизъм. Нашият екип откри следното: никаква борба и съответно война срещу никакъв фашизъм и нацизъм, съгласно комунистическата доктрина, не е реализирана през военния период. Причините са следните: нито една страна към датата на започване на Втората световна война 1 септември 1939 г. не се е подготвяла по никакъв начин – политически, дипломатически, военен, оперативен характер - да воюва срещу тези две държави, режимите им - нацисткия режим в Германия и фашисткия в Италия. Нашият екип стигна до извода, че под тази дата, 9 май 1945 г., се крият много истини, но и много измами и лъжи.“ Още: Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Владимир Будинов споделя, че неговият екип, анализирайки Втората световна война и датата 9 май 1945 г, стига до извода, че общият замисъл на СССР е да използва военните действия срещу всички държави, с които той воюва в Европа и да наложи своя комунистически и болшевишки режим и пълна доминация в тези държави. Първата държава, в която той го налага е България. Будинов припомня, че през 1944 г. на Източния фронт се наблюдава тотално настъпление на Червената армия на всички участъци. След Яшко-Кишиневската операция, в която участват Втори и Трети украински фронт, Трети украински фронт с командващ армейски ген. Фьодор Иванович Толбухин е изваден от фронтовата линия и неговите войски се дислоцират на българо-румънската граница. Виждайки това, на 25 август 1944 г правителството на Багрянов обявява неутралитет. Но българското правителство и Регентският съвет не са могли да усетят замисъла на Съветския съюз. Те са мислели, че Съветския съюз следва някакви техни оперативни цели близко до българската граница. Както се оказва в последствие и на практика, той е искал да влезе и да комунизира страната. „Наложеният комунистически режим показва като лакмус общия замисъл в целия военен период на Съветския съюз – окупация, комунизация, съветизация, доминация. Т.е. резултатите от окупацията на България от Съветския съюз, които се налагат след 9 май 1945 г., са: всички държави, където влезе Съветската армия са комунизирани и съветизирани.“ Още: Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с Владимир Будинов можете да гледате във видеото:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес