Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

14 май 2024, 17:35 часа
Реклама

В днешното издание на „Видимо и невидимо: За Украйна“ Росица Генчовска разговаря с Вержиния Велчева - юрист, юридически съветник на президента Желю Желев и депутат от СДС в 36-то Народно Събрание на Република България.

„Ако имаше нещо, което русия имаше като повод, който да буди уважението на света и повод, по който тя да се нарежда с цивилизованите държави, това беше участието ѝ във Втората световна война, което тя сега с тази агресия заличи тотално.“, казва Велчева.

Вержиния Велчева припомня, че ако се върнем назад в годините агресорът твърде дълго показваше своя завоевателен апетит и вместо да бъде пресечен, той беше подклаждан. След анексирането на Крим през 2014 г. реакциите на света бяха само на думи, но никой тогава не рискува да отиде по-далече и да наложи по-сериозни санкции на русия. Още: Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

„ООН е една парализирана организация, която не може да се намеси по адекватен начин и ние виждаме, че това е проблем не само на ООН, ами русия чрез своите канали на проникване в различни структури в различни демократични държави спъва целия този процес на установен международен ред. Ние виждаме опитите на страни като Унгария или Словакия да блокират едно или друго решение, виждаме колебливостта на редица политици при взимане на едни необходими решения и този нарушен международен ред, ако не бъде възстановен някак си, това ще даде повод на всеки диктатор по света да опитва своята по-голяма или по-малка агресия.“, казва юристът.

Вержиния Велчева е на мнение, че някои от световните лидери имат погрешно разбиране за агресията на русия. „Вместо да се помогне на Украйна с всички средства и с всички сили да спре агресията близо до руската граница, се правят някакви сметки да не се дадат определени оръжия, така че ако войната се пренесе към други държави, те да могат да се отбраняват, което е глупаво, защото би трябвало агресора да се спре максимално далеч от сърцето на Европа. Още повече че имаме един народ като украинския готов на саможертва, готов да се бие и за нашата сигурност.“

„Българското общество, на практика, е разделено на три части, които не са непременно равни. Една част са тези, които искат европейското бъдеще на България, искат едно нормално управление. Втората част е корупцията, която върви ръка за ръка с руските интереси, както сполучливо в едно интервю каза бившия премиер Денков и то е наистина така, защото ние виждаме, че едни са пропагандаторите на дребно, но ако има някой, който най-добре е защитил руските интереси в България, това е Борисов с „Турски поток“. Това е цялата тази корумпирана машина, част от която санкционирана по закона „Магнитски“, защото дали Божков и Пеевски се карат е без значение. Те са част именно от тази корумпирана руско-олигархична система, която все още владее България. Това че хората на върховете понякога се сменят, не променя самата система. И третата част е българите, които са пасивни наблюдатели, които не се интересуват и са приели това, което от години им се натрапва през медии и през различни канали, че всички са маскари. Ние виждаме, че това е и основния стремеж сега да се представи отново, че всички са маскари и ако хората нямат усета да могат да отделят истината от лъжата, се стига до това положение.“ Още: Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Целият разговор на Росица Генчовска с Вержиния Велчева можете да гледате във видеото: 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес