Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вдигат нов манастирски комплекс в Кърджали

15 март 2013, 17:30 часа
Реклама

Нов манастирски комплекс ще израсне в близост до средновековната църква "Свети Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал "Веселчане". Част от него - неделно училище и жилище за свещеника, ще бъде изграден до края на 2013 година по програма "Красива България" на стойност 300 000 лева, каза на пресконференция днес областният управител Иванка Таушанова, която от името на областната администрация е кандидатствала за финансиране на обекта.

От думите й стана ясно, че "Красива България" отпуска 100 000 лева за изграждането на неделното училище, а останалите 200 000 лева съфинансиране от областната администрация са осигурени от Политическа партия ГЕРБ, предава Дарик. Таушанова благодари на ексдепутата Цвета Караянчева, която също присъства на пресконференцията, за съдействието при намирането на парите за съфинансиране, благодарение на което става възможно осъществяването на проекта, предаде КРОСС.

Стана ясно, че сградата на неделното училище ще представлява двуетажна постройка с обща площ от 300 квадратни метра - по 150 квадратни метра на етаж. В партера й ще бъде разположена класна стая за около 30 деца, учителска стая, хранилище за учебни пособия, входен вестибюл и санитарен възел. На втория етаж ще бъде разположено жилището за свещеника, предназначено за обитаване от четиричленно семейство.

Проектът за неделното училище е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата. От там са изискали при започване на реалното изпълнение в строителната му част изкопните работи да бъдат наблюдавани от археолог от Регионалния исторически музей в Кърджали.

На този етап ще се работи само по изграждането на сградата на неделното училище, въпреки че то е част от архитектурния проект за манастирски комплекс в района на средновековната църква "Свети Йоан Предтеча", уточни Таушанова. По думите й на този етап за комплекса, чиято площ ще бъде разгърната на 5167 квадратни метра, има разработен само идеен проект, а за в бъдеще ще се търси възможност за реализиране на цялостната идея.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес