Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС развенча ЦИК: Машинното гласуване се завръща

30 октомври 2023, 20:37 часа

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за отпадане на машинното гласуване. Така на втория тур на местните избори те ще могат да бъдат използвани. 

Реклама

Следващата неделя на втория тур на местните избори ще може да се гласува с машини, реши ВАС. На практика ВАС отмени решението на ЦИК, с което на първия тур на местните избори се наложи гласуване само с хартиени бюлетини.

Още: МЕУ обясни какво става с машините за балотажа, ако решението на ЦИК падне (ВИДЕО)

Заседанието на съда продължи около 5 часа, като съдиите не взеха под внимание мотивите на ЦИК, че с доклада на ДАНС се опорочава честността на вота. 

Още: Божидар Божанов: В ЦИК се повлияха се от политически изказвания

Общо 12 жалби разгледа днес ВАС, сред тях беше и тази на ПП-ДБ, според които решението на ЦИК е "политическо". Тя оспорва и тезата на ЦИК, че до последния момент не било дошло решението на МЕУ за сертифициране на машините. От ЦИК защитиха решението си за отмяна на машинното гласуване.

Още: Масова психоза, за да не гласуваме - кой е виновен? Говори психологът д-р Пламен Димитров (ВИДЕО)

Очаква се ЦИК да насрочи ново заседание, за да издаде свое решение по решението на ВАС. По време на заседанието на съда стана ясно, че вотът на първи тур няма да бъде касиран, а решението на ВАС не може да се обжалва.

Още: Михаил Стойнов е имал право да снима: Стоя зад всичко свършено, с чиста съвест съм (ВИДЕО)

До решението на ЦИК се стигна след справка от ДАНС. Според нея, насреща на 20 октомври в Министерството на електронното управление, където се е провеждал процесът по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване. След края му зам.-министърът Михаил Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините. Според ДАНС той качил информацията на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер. В справката на ДАНС се твърди, че Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е снимал изграждането на софтуера с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“.

Още: Премиерът обяви за незаконен доклада на ДАНС за машинния вот (ВИДЕО)

От ЦИК се позоваха на тази информация, както и на факта, че в петък МЕУ още не беше изпратило писмо за съответствието на машините и отмениха машинното гласуване, въпреки че според Изборния кодекс единственото основание за гласуване само с хартиени бюлетини е разписано в чл. 213а, ал. 5 – когато при удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на ЦИК се установи несъответствие с принципите за всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Още: Социолог: Ако ВАС обяви решението на ЦИК за незаконно, това води до касиране на изборите

Такова несъответствие не беше открито, а писмото, което удостоверява точно обратното – че е налице съответствие на машините, беше изпратено в ЦИК от МЕУ преди изтичането на крайния срок в събота. Вместо да го изчака обаче комисията реши да забрани машинното гласуване. Така вчера в страната се гласуваше само на хартия. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес