Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В "Орландовци" е имало фенове на ЦСКА?

15 юни 2015, 14:52 часа • 10536 прочитания

Напрежението в "Орландовци" утихва и вече не е както снощи. В 13 ч. ще се срещнем с шефа на СДВР, за да обсъдим какво ще се прави. В квартала обаче напрежението е голямо. Хората се страхуват, децата не смеят да ходят на училище. Може да се каже, че 90 – 90 и няколко процента не са ходили. Полиция имаше, но децата се плашат, не от полицията, а от тези рокери и фенове на ЦСКА, които са създали голямо напрежение... Децата в "Орландовци" са изплашени след снощните сблъсъци и трябва да се намеси Агенцията за закрила на детето.

Това каза Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България, според когото още снощи децата са изпаднали в страхова невроза, предаде БНР.

Ромският лидер призова Агенцията за закрила на детето да изпрати представители на място, които да работят с децата. Той категорично отрече информациите, че в квартала не са идвали радикални представители на футболните агитки.

"Бяха там. Бяха там с хора от ЦСКА, понеже те казаха, че са от клуба на ЦСКА, там на Дучето. …Нашите хора са мирни хора. Те не воюват с никой. Тези фенове, които дойдоха, дойдоха с бухалки, дойдоха с камъни и ни се нахвърлиха", заяви той.

Според Асенов ескалирането на напрежението е било „подготвено“ от агитките. Той призова премиера Бойко Борисов да се намеси лично, а във всички общини да се създадат съвети по сигурността, в които да има и ромски представители.

Елена Ваташка – председател на сдружението на футболните привърженици, коментира, че е посетила читалището в квартала зарад иинформациите за ексцесии, но там е намерила само жители на "Орландовци".

"Аз бях вчера там и единствените хора, които бяха там, бяха местни хора, жители на квартал "Орландовци". Хора като мен, които не бяха жители на този квартал, бяха единици. Хората се познаваха, бяха излезли с техните деца, с домашните си кучета, имаше и родители на бити момчета. Това са абсолютни нелепости, които говорят", заяви тя.

Ваташка категорично отрече участие на фенове на ЦСКА в сблъсъците.

"А феновете са лоши. Всичко в тази държава правят феновете, това е нелепо. Местните хора казаха, нямахме проблеми с циганите преди много, много години, когато те не бяха съществен брой и бяха хора, живели тук доста дълго. Когато от цяла България започнаха да се заселват по неизвестни начини тук, държащи се изключително агресивно и арогантно, започнаха нашите проблеми", заяви тя.

Ваташка изтъкна, че ромски гета са предизвикали подобни реакции в Италия, Франция, и Германия. Феновете на футбола са нормални хора и граждани, когато не са на мач, припомни тя и призова да спре да се говори за футболни фенове.

"Вчера говорих с поне 10-ина възрастни жени, скромни, възпитани възрастни жени на 60-70-80 години. Бяха изключително доволни от този бунт, който се получи и казаха „не се търпи“. Това е някаква илюзия", заяви тя.

Националният клуб на привържениците на "Левски" не е участвал със свои хора нито на протеста в Гърмен, нито на този в "Орландовци". Това пък каза Степан Хинглиян от фенклуба като припомни, че футболните фенове са обикновени данъкоплатци и е нормално да реагират с протести на подобни явления. Ако футболен привърженик е бил на протестите, той е сторил това в качеството си на гражданин и данъкоплатец, изтъкна запалянкото.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес