Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кипър ограничиха сумите, които могат да бъдат теглени от банкомат

25 март 2013, 10:24 часа
Реклама

Централната банка на Кипър ограничи сумите, които може да бъдат теглени от банкоматите, до 100 евро, за да избегне масово изтичане на пари, пише вестник „Катимерини”.

„Кипърската народна банка”, втората по големина банка на острова, по-рано ограничи сумите до 260 евро. Очаква се ограниченията да останат в сила поне до отварянето на банките, които отново трябва да заработят във вторник, 26 март.

Според източник от правителството в Никозия мярката важи за всички кипърски банки на острова.

Еднократното облагане на депозитите от над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър, „Банк ъф Сайпръс”, ще бъде в размер на 30%, съобщава агенция КНА, позовавайки се на източник от правителството, след извънредната среща на Еврогрупата тази нощ.

Облагането няма да засегне депозитите под 100 000 евро, които са гарантирани в съответствие с европейското законодателство.

Споразумението за отпускането на 10 млрд. евро спасителен заем на Кипър, в замяна на значително реструктуриране на двете най-големи банкови групи на острова, в последния момент получи одобрението на финансовите министри от еврозоната, предаде АФП.

Окончателното одобрение беше получено след 12-часов маратон от преговори на президента Никос Анастасиадис с лидерите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и еврозоната.

Председателят на Еврогрупата, Йерун Диселблум, заяви, че Кипър може да започне да получава международна финансова помощ още през май.

Парламентът на Кипър одобри законопроект за реструктурирането на банките на страната, предаде агенция Интерфакс.

По-рано беше приет законопроект за създаването на национален солидарен фонд от държавните активи. Освен това правителството получи правото да контролира движението на капитала в банковата система.

Според експерти законопроектът за реструктурирането на банките е най-спорният от одобрените документи. Той предвижда отделяне на лошите кредити в банките със затруднения.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес