Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удържахме стратегическо равенство като гост на Дания

26 март 2013, 23:07 часа
Реклама

В изключително важен мач от квалификационна група B на зона Европа за Световното първенство по футбол в Бразилия догодина България успя да измъкне много важно равенство 1:1 като гост на Дания и запази отлична позиция за класиране на бараж.

Логично датчаните започнаха по-устремно мача и още в самото начало можеха да открият, когато Кристиян Ериксен центрира коварно от фаул отдясно и Андреас Корнелиус стигна до топката, като я насочи към вратата на Николай Михайлов, но вратарят ни изби, а след това защитата попречи да бъде направена добавка.

Натискът на Дания продължи, но България успя да поизравни малко нещата. В 17-тата минута обаче сериозна неприятност сполетя тима ни – при една борба за висока топка в центъра на терена Николай Бодуров се контузи и беше сменен от Радослав Димитров.

Тази принудителна промяна разстрои защитата ни и в 22-рата минута се разминахме по чудо без гол. След корнер Владимир Гаджев изпусна Николай Стокхолм в малкото наказателно поле и Михайлов трябваше да проявява чудеса от храброст, за да спаси.

Сериозна грешка в защита направихме и в 37-та минута, когато Георги Миланов се подхлъзна в наказателното ни поле и вместо да остави топката на Иван Иванов, тръгна да чисти от легнало положение, сервира кълбото на крака на Денис Ромедал, но той стреля в аут покрай дясната ни греда.

В атака през това първо полувреме националите ни не направиха почти нищо, с изключение на две слизания на Александър Тонев и Станислав Манолев по фланговете, но центриранията им в малкото наказателно поле бяха лесно избити от датчаните. В самия край на полувремето Ивелин Попов за пръв път успя да се срещне с топката и стреля от дистанция, но Стефан Андерсен изби сигурно в корнер.

Второто полувреме започна с нова опасност пред Михайлов – Симон Поулсен проби отляво през Манолев и Илия Миланов, центрира и Ромедал успя да стреля с гръб към вратата, но слабо.

Веднага след тази ситуация се откри най-чистото положение до този момент за нашите – Кристиян Ериксен загуби топката в центъра, Ивелин Попов я открадна и заедно с Александър Тонев излязоха сами срещу Даниел Агер, но Попов много глупаво опита да дава пас с външен фалц на Тонев, вместо да влезе в наказателното поле.

Още в следващата ни атака обаче тази грешка беше поправена – Георги Миланов с бърз пас отляво намери Сашо Тонев, последва мигновено центриране в наказателното поле и там Станислав Манолев от движение разстреля Андерсен – 0:1.

Студеният душ определено стресна Дания, а левият ни фланг изведнъж се оказа много опасен. Само седем-осем минути след гола нова образцова атака оттам доведе до шут на Ивелин Попов, но в аут.

В 61-вата минута обаче Андреас Корнелиус беше фаулиран в наказателното поле от Илия Миланов, но преди нарушението датчанинът си поведе топката с ръка, което остана незабелязано от съдията. Дузпата беше превърнат в гол от Даниел Агер, който хладнокръвно стреля в долния ляв ъгъл на Ники Михайлов – 1:1.

Изравнителният гол поуспокои срещата и натискът на домакините поотслабна, а националите ни направиха две-три добри атаки на скорост, но при завършващият удар не успявахме да затрудним Андерсен. Основна фигура в атаката ни беше Александър Тонев, който стреля на два пъти без успех.

В 83-тата минута след корнер пред нашата врата се стигна до голямо меле и Симон Кяер в крайна сметка стреля с глава, но Михайлов с хубав плонж закова топката в ръцете си.

Само три минути по-късно нова образцова наша атака отляво завърши с перфектен пас на Георги Миланов в краката на останалия сам на линията на голямото наказателно поле Владимир Гаджев, но той, вместо да стреля от движение, се замота и отличният шанс беше пропуснат.

Това се оказа и последният хубав шанс в мача за двата отбора, макар че в края Дания сипеше здраво топката в наказателното ни поле, където снажните домакини се мъчеха да я добутат до вратата ни, но за щастие нямаха шанс.

Равенството означава, че разликата от 4 точки между България и Дания се запазва и ние оставаме на второ място след Италия в група B. По-рано днес Чехия спечели с 3:0 като гост на Армения и сега е на 2 точки зад националите ни, като чехите са с мач по-малко от нас, както и датчаните, което прави борбата за второто място в групата крайно непредвидима.

Следващият мач на България е на 6 септември, когато гостуваме на големия фаворит Италия. За съжаление обаче в този мач ще сме без футболист номер едно на България за 2012-та година Георги Миланов, който получи жълт картон днес.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес