Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тренчев: Духовната катастрофа предшества материалната

30 април 2013, 09:25 часа • 3340 прочитания

Безспорно липсата на работа е един от най-големите проблеми. Безработицата е над 20% с незаписаните безработни. Това каза президентът на КТ "Подкрепа" доктор Константин Тренчев, в разговор с председателя на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян за социалните и икономически проблеми в страната, цитиран от Нова телевизия.

Всички пищим, че по-малко са образованите хора, тази пропаст се задълбочава, а рестартирането на една икономика изисква и да има хора, които да умеят да извършват определена дейност, а не да не знаят от коя страна да хваната лопатата, заяви Тренчев. Той коментира и висшистите у нас. "Като структура на висшистите има концентрация в определени области и специалности, и пълно опустошаване в други – вече не могат да се намерят, стругари, фрезисти, например", подчерта Тренчев. Той припомни, че духовната катастрофа предшества материалната. "Ние сме в духовна катастрофа, каквато не е имало в писаната ни история. Всички големи проблеми останаха да висят в материалната сфера – във ВМЗ нищо не се реши, в енергетиката в момента нещата са страховити", изброи Тренчев. Той заяви още, че огромните проблеми, които ще дойдат и след 12 май, са безкрайно трудни за решение и не е по силите на никого да ги реши сам.

"Затруднявам се да правя прогнози, но вече мисля, че почти не отговаряме на дефиницията за държава. Щом в една държава може да се подслушва премиера, говоря като факт, значи ние трудно отговаряме на дефиницията за държава. За съжаление перспективата се очертава доста мрачна и на 12 май няма да се случи чудо. Опитваме се да се спасим по единично, а други нации са оцелели, защото са били задружни, единни и солидарни. Това, което стана по площадите у нас е принудителна солидарност, общият проблем изкара хората по площадите, а не друго", добави Тренчев.

От своя страна Левон Хампарцумян заяви, че социалните проблеми са породени от състоянието на икономиката и структурата на обществото, но структура трудно се променя. "По-лесно е да решим икономиката, например, отколкото демографския проблем. Предприемачеството е потиснато и дай Боже политическата криза да се реши по-бързо. Ако чакаме поредния месия, който ще спасява всички – ние не сме за спасяване, а трябва да имаме условията да работим, да наемаме хора, да потребяваме, каза Хампарцумян. Той посочи, че търсенето на кредит в последните години е намаляло в сравнение с темповете през 2007-2008 г., когато имаше бум на строителството. "Това е здравословно, защото ние трупаме буфери от депозити, които при ускоряване на икономическия растеж, ще бъдат използвани за финансиране на този растеж", поясни Хампарцумян.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес