Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тодоров от ВСС: Същността на реформата не е смяната на състава на този съвет

22 април 2015, 11:54 часа • 3350 прочитания
Реклама

Същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този Висш съдебен съвет (ВСС). Това заяви пред журналисти преди заседанието на ВСС Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на ВСС, предаде "Фокус".

"Промените, които трябва да се направят, са промени в процесуалните закони, за да има по-бързо, по-справедливо и по-предвидливо правосъдие", каза Ясен Тодоров.

Той припомни, че за съдебната реформа от ВСС още през ноември и декември миналата година са организирали голям форум, чиято цел е била да събере мнението на магистратите. „По никакъв начин няма как аз да изразявам някакво становище, каквото няма взето общо“, заяви той. По думите на Тодоров, промените в законите и в Конституцията са работа на законодателя.

"Това е мандат, той има край при всички случаи. Никой не е дошъл, за да стои тук вечно“, категоричен е той. „Ако законодателят прецени, че така е по-добре за държавата – да го направи. Аз не съм убеден, че това е по-добре“, смята Тодоров. "Освен намаляването на мандата от 5 на 3 години, ще постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт кадровия орган на съвета, защото в рамите на един парламент ще могат да бъдат избрани даже два съвета. Аз мисля, че 5-годишен мандат е много измислен след дълги обсъждания и в него има много работа и въобще в мандатите на всички държавни органи при приемането на Конституцията през 91-година“, заяви той.

"Говорим за независимост, а в същото време вкарваме идеи за това да се отчитат съдиите за своите решения пред изпълнителната власт. Аз не виждам нищо страшно, че ние ще си тръгнем, лично аз не се притеснявам от това“, обясни Тодоров.

"Според мен не е нормално да се променя Конституцията, за да се смени персоналният състав на един съвет. Ако се иска по-добро правосъдие – да се пипнат тези закони, с които магистратите работят и да им се отвържат ръцете в нашата насока“, посъветва Тодоров. "Аз лично за себе си мога да кажа, че си върша абсолютно съвестно работата. Законодателите са достатъчно разумни, избрани от народа, каквото преценят, това ще направим“, каза още той.

"Филмът заприлича на сериал". Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира възможността пореден ВСС да не изкара пълния си мандат. Заявката даде премиерът Бойко Борисов, когато анонсира готвените от кабинета промени в Конституцията, предаде БГНЕС.

Панов категорично отказа да дава оценки на действащия Висш съдебен съвет – щял да го направи при изтичане на мандата му.

Той, шефът на Върховния административен съд Георги Колев и Ясен Тодоров от ВСС говориха пред журналисти преди началото на днешното заседание на ВСС. То трябваше да е в четвъртък, но бе изместено, за да се осигури нужния кворум от минимум 13 души. Осем от членовете на съвета са в командировка в САЩ, а утре част от кадровиците ще присъстват на отчета на апелативния съд във Варна. Така днес се събраха 15 от общо 24-имата от ВСС. Нямаше го и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Дефакто".

Георги Колев отказа да коментира готвените конституционни промени, преди да види готов проект за тях. "Много трудно един колективен орган, като ВСС, да успее за 3 години да бъде ефективен", каза обаче той по въпроса с мандата на ВСС.

Ясен Тодоров обяви, че за него е безразлично докога ще работи този ВСС. Но бе категоричен – намаляването на мандата на съвета от 5 на 3 години ще постави съдебните кадровици в зависимост от политиците. Той имаше предвид факта, че мандатът на парламента, а оттам най-често и на кабинета е 4 години.

Вчера последният засега служебен премиер на България проф. Георги Близнашк коментира, че голямата идея за разделяне на ВСС на два панела е добра идея и тя залегна в стратегията за реформа в съдебната власт. Той обаче категорично не споделя предложението за явно гласуване по кадрови въпроси и намаляването на мандата на ВСС, защото тайното гласуване е едно голямо завоевание на цивилизацията, за да може участниците свободно да изразяват своята воля.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес