Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тодоров: Книгите могат да променят хората, а хората могат да променят света

29 май 2023, 13:42 часа • 1652 прочитания

Казват, книгите не могат да променят света. Книгите обаче, могат да променят хората, а хората могат да променят света, и това е, което ние трябва да помним. Затова трябва да четем.

Това заяви служебният министър на културата маестро Найден Тодоров, предаде БГНЕС.

Министър Тодоров отбеляза, че служебните премиер и министърът на образованието присъстват на откриването на Пролетния панаир на книгата и това трябва да говори за значимостта му. „Фактът, че го има Пролетният панаир на книгата, говори много. Говори, че книгите се търсят, говори, че книгите се четат“, подчерта той.

„Щастлив съм, че имаме и Международен литературен фестивал за младите хора. Честно казано, всеки, който чете, е млад, докато чете. Така, че аз го възприемам този фестивал като фестивал за всички нас, не само за младите“, каза служебният министър на културата.

ОЩЕ: Гълъб Донев: Книгите ми дават криле

Тодоров посочи, че писателят Георги Господинов направи нещо тази година, за което културният министър предполага, че ще се отрази на това, което ще се случва занапред в България, в света на книгите. „Но първо бих искал да благодаря на всички автори, на всички преводачи, на всички издателства, с целите им екипи, затова че ние имаме всички тези книги, затова че ние ще продължаваме да имаме всички тези книги“, допълни той и подчерта, че книгата не е просто прозорец към света.

Тодоров цитира откъс от романа „Времеубежище“ на Георги Господинов, който спечели престижната литературна награда „Букър“: „Когато времето е точно, мястото е различно. Когато мястото е точно, времето е различно.“

„Книгите обаче ни дават възможността да бъдем в точното време на точното място. Времето е настоящето, мястото е тук и сега, в България. Това е мястото и времето, в което ние можем да променим нашето бъдеще и можем да променим бъдещето за нашите деца. Тази промяна започва с четене“, категоричен е министър Тодоров и отправи призив към всички да четат, да подаряват книги, защото те са нашето бъдеще.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес