Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тимошенко се нуждае от спешна операция на гърба

01 юли 2013, 20:07 часа • 5201 прочитания

Дъщерята на лидерката на украинската опозиция Юлия Тимошенко, която се намира в затвора, заяви, че германските лекари са установили, че болната й майка се нуждае спешно от операция на гърба, предаде БГНЕС.

Лекарите, които в последните месеци прегледали бившата лидерка на продемократичната Оранжева революция от 2004 г., установили, че здравето й се влошава. "Тя има повтарящи се болки в гърба заради дискова херния и те й препоръчаха операция", заяви Евгения Тимошенко пред журналисти.

Лекарите посетили Тимошенко за последно на 21 юни, след като Евгения съобщи, че здравето на майка й се влошава. Тогава те не направиха никакъв коментар. Но след като анализирали резултатите в Германия, лекарите установили, че операция трябва да бъде направена възможно най-скоро, съобщи Евгения. Тя не уточни дали операцията трябва да бъде извършена в Берлин или в Украйна.

Тимошенко, която е бивша премиерка, беше осъдена на седем години затвор през октомври 2011 г. заради злоупотреба с власт, след като загуби президентските избори от конкурента си Виктор Янукович. На 21 юни германският външен министър Гидо Вестервеле заяви след среща с Янукович, че страната му обсъжда предложение за лечение на Тимошенко в Берлин.

Анализатори смятат, че ако лидерката на опозицията бъде изпратена в Германия за лечение, това ще отстрани едно от най-големите препятствия пред договарянето на първата стъпка на Украйна към членство в ЕС. Тимошенко твърди, че хвърлянето й в затвора било наредено от Янукович в опит да отстрани опасен опонент от политическия живот преди президентските избори през 2015 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес