Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тимошенко: ЕСПЧ фактически ме призна за политически затворник

30 април 2013, 20:14 часа • 7274 прочитания

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че решението на Европейския съд по човешките права (ЕСПЧ) за политическата мотивация на нейния арест сочи, че ЕСПЧ фактически я признава за политически затворник, предаде Интерфакс.

„ЕСПЧ потвърди, че по отношение на мен е нарушена 18-та точка от „Конвенцията за защитата на правата и основните свободи на човека”, като с това фактически ме призна за политически затворник. В Украйна за съжаление има дълбоки традиции на политически преследвания”, се посочва в изявление на бившия премиер.

Тимошенко също така отбеляза, че политическата мотивация на нейния арест доказва, че и всички други наказателни дела срещу нея, както и изявленията на прокурорите и обвиненията, са „незаконни, лъжливи и несправедливи”.

Тимошенко не може да бъде освободена във връзка с решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който обяви, че са нарушени две точки от конвенцията за човешките права. Това заяви по-рано украинският министър на правосъдието Александър Лавринович, цитиран от РИА Новости.

Тимошенко подаде жалба в ЕСПЧ относно липсата на основания за нейния арест, преследването по политически мотиви, лошите условия при задържането под стража и качеството на медицинското обслужване, с което са нарушени редица точки от Европейската конвенция за човешките права.

„Констатацията на ЕСПЧ за нарушаването на правото на лична свобода не може да доведе до освобождаването на лице, което излежава наказание на базата на съдебно решение”, подчерта Лавринович.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес