Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тетяна Станева: 24 май е връзката между Украйна и България (ВИДЕО)

03 юни 2024, 17:48 часа • 1129 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: За Украйна“ Росица Генчовска разговаря с Тетяна Станева - бесарабска българка, фолклорист, сценарист, продуцент.

Тетяна разказва как като студентка в Киевския университет „Тарас Шевченко“ в един от часовете в курса по т. нар. „старославянски“ език, който всъщност е старобългарски език, нейният преподавател донася в оригинал „Слово за похода на Игор“. По думите на Тетяна това е първата светска литература на старобългарски в Киевска Рус. Преподавателят пита има ли желаещи да прочетат на глас част от книгата. По това време тя вече е прочела на старобългарски Библията и изявява желание. „Аз просто взех и спокойно започнах да чета, защото това е старобългарски и няма нищо общо със съветските наративи. Защо го наричат старославянски, а не старобългарски? Защото като го наречеш старославянски, по-лесно е после да го присвоиш, както прави обикновено руската империя и да каже след това, че това е руско. Пък като е зафиксирано като старобългарски е вече малко по-трудно да кажеш, че е руско, а пък старославянско някак си е в по-общо корито. Така русия винаги може да преиначи фактите и да каже, че тя е наследницата на Киевска Рус, което не е вярно, защото Киев е наследник на Киевска Рус.“ Още: Калин Николов: Изкуството не може да бъде дресирано (ВИДЕО)

“Културата е огледалото на социалния живот. Културата е и огледало, и инструмент за влияние и не трябва да подценяваме този инструмент и това оръжие, което може да ползваме и във външната културна дипломация.“, казва бесарабската българка за празника на украинската въйшиванка, започнал от Черновицкия университет и постепенно се разпространил много бързо. „В този ден е важно всички да си облекат въйшиванката и да демонстрират своята идентичност, своята принадлежност към украинската нация и това го правят украинците по цял свят. […] Тя е и защита, и броня, и амулет, който те пази и това е и надеждата. И за нас сега е много важно да подчертаваме и да утвърждаваме това навсякъде, да демонстрираме на целия свят - ние сме украински народ, който има нужда от защита и нашата култура има нужда от защита. И всъщност ето това е за което се борим. Това е нашата идентичност и нашата култура.“ Още: Валерия Кардашевска: За да посеем семето на знанието, на усмивката, на доброто, трябва да показваме добрите практики (ВИДЕО)

Относно новия закон за мобилизация на украински граждани Тетяна разказва, че Министерството на отбраната е изготвило мобилно приложение. Чрез онлайн регистъра ще се определи кои мъже подлежат на мобилизация. „От цялото количество на останалите живи мъже, мобилизационния потенциал, като го видят целия и ще започнат да изпращат призовки, което пак не означава че човекът задължително ще иде на фронтовата линия. Тези призовки означават, че човекът трябва да дойде и да мине медицинска комисия. Ако след медицинската комисия е установено, че е здрав и годен за военна служба, го назначават в бригади и т.н., в зависимост от нуждите на самата армия. Първо минава през обучение и след обучението пак правят медицинска комисия и вече го пращат там, където има нужда армията.“

Целият разговор на Росица Генчовска с Тетяна Станева можете да гледате във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес