Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия награди Чавес посмъртно с орден

07 март 2013, 11:03 часа • 6297 прочитания
Реклама

Сръбският президент Томислав Николич подписа указ за посмъртно удостояване на починалия президент на Венецуела Уго Чавес с Орден на Република Сърбия с лента, предаде БГНЕС.

Чавес е награден за "заслуги в развитието и укрепването на мирното сътрудничество и приятелските отношения между Венецуела и Сърбия", се казва в пресрелийз на сръбското президентство.

На погребението на Чавес в Каракас Белград ще бъде представляван от специалния посланик Оливер Антич. Сръбският премиер Ивица Дачич пък изпрати съболезнователна телеграма на вицепрезидента на Венецуела Николас Мадуро.

"Уго Чавес бе голям приятел на Сърбия, работеше за подобряване на двустранните отношения и заемаше принципна позиция за Косово и Метохия, настоявайки за решение на проблема на основа на международното право", се казва в телеграмата.

Траур по повод кончината на венецуелския президент бе обявен не само в родината му, но и в други страни.

Става дума за държави, чиито лидери бяха свързани с приятелски отношения с починалия Чавес - Куба, Еквадор и Беларус. Очаква се траур да обяви и Боливия, чийто президент Ево Моралес и Чавес бяха особено близки.

Най-продължителен (след траура във Венецуела) ще бъде траурът Беларус - 3 дни. Президентът на страната Александър Лукашенко говори за Чавес със суперлативи, наричайки го "пламенен патриот", "борец за свобода" и "баща на нацията".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пък изрази опечалението си чрез разпространено изявление, в което Чавес е наречен "движеща сила на новите регионални интеграционни движения в Латинска Америка".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес