Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия Панайотов направи отвод по делото "САПАРД"

10 март 2014, 19:19 часа • 17758 прочитания

Съдия Пламен Панайотов си направи отвод от процеса "САПАРД". Предстои на случайния принцип да бъде избран нов съдия-докладчик по мегаделото.

В претенции към обвинителния акт и искания за отвод на съдебния състав премина третото поредно заседание към делото.

Обвинения за обвинения на инат се чуха в най-голямата зала на спецсъда, построена за дела срещу опасни престъпни групи. Спорът, по който Пламен Панайотов се произнесе в полза на държавното обвинение, за което работеше преди да стане съдия, беше за това дали е коригиран обвинителният акт срещу групата на Николов според указанията на Софийския апелативен съд. Той го върна на поправителен още през 2012-та година. Основен аргумент в спора на адвоката на Николов - Менко Менков, беше колко е работил по делото Андрей Андреев и знак за какво е фактът, че от над 200 страници обвинителният акт е станал на 120.

Делото е престояло при прокурор Андреев не повече от една седмица, нищо, че той го води от самото налачо. Предполагам, че за една седмица не е могъл дори да прочете решението на Апелативния съд, за да може да си направи извод какво трябва да коригира в обвинителния акт", смята Менков.

По това дело се работи от 2008 г. Това дело го знам наизуст. Не ми е необходимо една година време, за да го мисля, отвърна Андреев. Чисто и просто го е намалил с 80 страници, контрира Менков. Изчистили сме го от ненужните факти, съответно сме акцентирали на други. Мисля, че не е проблема в обема на обвинителния акт, а в съдържанието, отвърна Андреев.

Менков и Андреев спориха и за това по инерция ли работи прокуратурата срещу подсъдимите.

Това дело задължително трябва да влезе в съд и задължително да бъде осъден някой по него и то на много тежки наказания. А ако погледнат доказателствата по делото, до сега много отдавна трябваше да са прекратили наказателното производство, заяви Менков. Нашата теза продължава да бъде, че тези лица са извършили престъпление и престъплението е описано в обвинителния акт, каза Андреев.

В защита на принципността на работата си Андрей Андреев се позова и на очакванията на Европейската комисия и ОЛАФ. В отговор на очакванията бъдещата Европейска прокуратура да остави в миналото казуси като САПАРД с осъдени в Германия и оправдани в България, Менко Менков попита: С какво ще е полезна Европейската прокуратура? Да не дойде да напише обвинителния акт на българската прокуратура?

След като стана ясно, че делото няма да бъде върнато на прокуратурата, защитата на Николов и останалите подсъдими, които от години обикалят съдебните инстанции по обвинение, че са присвоили над 7 и половина милиона евро по програма САПАРД, поискаха отвод на съдия Панайотов заради прокурорското му минало. То е свързано в един период с разследване, водещо към бизнесмена Марио Николов.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес