Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдените за радикален ислям в Пазарджик поиската време за молитва

07 април 2016, 13:04 часа • 1243 прочитания

Един час време за молитва – от 13 до 14 часа, поискаха да им бъде осигурено 14-те обвиняеми за радикален ислям в Пазарджик.

Молбата им до съда бе подадена заедно с искания от всички 12 подсъдими, оставени за постоянно в ареста, да им бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Това предизвика смут в залата и нови съмнения, че е опит за разиграване на съда. На предишното заседание те внесоха и почти веднага оттеглиха молбите си със същото съдържание, предаде Дарик.

Делото продължава с разпити на свидетели. Днес трябваше да дадат показания петима, един от които обаче не се яви по здравословни причини. Пръв пред съдия Кристина Пунтева застана Иван Моллов. Той заяви под клетва, че е имам в джамията Абу Бекир от 13 години. Призна, че е имало бюро, пред което е имало знаме с надпис, ползван и от „Ислямска държава". Проповедите на Ахмед Муса се водели пред същото бюро, но според Моллов той не е призовавал към джихад (свещена война). Част от мъжете носели тениски със същия текст, чието значение Моллов преведе като: „Аллах е един и Мохамед е негов пророк”. Иван, заедно с председателя на джамийското настоятелство, поръчали и платили, за да бъде преведена книгата „Вероотстъпване”. Около 60 екземпляра имало и в джамията.

Заседанието продължава с разпити на останалите трима свидетели.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес