Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици в подкрепа на руснака, на когото Агенцията за бежанците отказа убежище у нас (ВИДЕО)

13 октомври 2022, 21:47 часа • 5656 прочитания

Митинг в защита на руски гражданин, на когото българският съд отказа убежище у нас, се проведе в София. Стотици хора се събраха пред Съдебната палата, за да заявят подкрепата си за Александър Стоцки.

"Много се радвам, че виждам тук млади, свободомислещи хора. Както знаете, в Русия няма никаква демокрация и винаги е имало проблеми с правата на човека. Такава ситуация - аз да говоря пред вас, в Русия е невъзможно. Те наричат тази война "специална операция" и се изразяват по съветски начин. Решението на съда днес е срамно. Подобно отсъждане би подхождало да дойде от страна на терористичната Руска федерация или от бившия Съветски съюз, това е позор", заяви самият Стоицки пред събралите се хора пред Съдебната палата.

"Когато ми казват, че съм долетял в София от "демократична" Русия с користни цели ме удиви. За мен беше много странно да получа такъв отговор в една европейска демократична държава. На 17 октомври ще има обжалване, просто защото нямам друг избор", каза още Стоицки, като отново благодари на всички, дошли в негова подкрепа. 

Присъстващите издигнаха лозунги "Тук не е Москва" и "Осигурете убежище за противник на Путин", като закачиха на оградата пред съда "алтернативния" руски флаг, станал традиционен за несъгласните с военната авантюра на Кремъл в Украйна, в който червеният цвят е заменен с бял. 

Александър Стоцки пристигнал в България само ден, след като Русия напада Украйна. Той е категорично против войната и срещу политиката на Путин. В Русия 26-годишният мъж е бил поддръжник на платформата "Умно гласуване" на опозиционния политик Алексей Навални. У нас Александър е протестирал пред руското посолство в подкрепа на Украйна. Властите в София обаче отхвърлиха молбата му за закрила.

Решението на Агенцията за бежанците да откаже убежище на Стоцки е взето преди обявената военна мобилизация. "Изповядването на политически убеждения или мнение, различаващи се от тези на правителството, само по себе си, не е основание да се иска статут на бежанец, поради което кандидатът трябва да докаже, че се опасява от преследване поради своите убеждения", отговориха от Агенцията.

От началото на войната в Украйна 92-ма руснаци са потърсили международна закрила. Петима вече имат хуманитарен статут, а 7 са получили отказ.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес