Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столичната "Пожарна безопасност" призова за стриктно спазване на противопожарните правила

07 август 2017, 11:11 часа • 2320 прочитания

Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (СДПБЗН) призовава гражданите, туристите и гостите на столицата за особено внимание и стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност в сухите и горещи летни дни. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Това съобщиха от пресцентъра на СДПБЗН.

Високите дневни температури и преобладаващия в много случаи вятър създават предпоставка за бързото разпространение на огъня в междублоковите пространства и горските масиви. За кратко време могат да бъдат нанесени големи щети на паркирани автомобили в близост до обществени и жилищни сгради, да бъдат опожарени много декари гори, посеви и техника.

От СДПБЗН посочват още, че непрекъснатото урбанизиране и динамика на развитие на София подлагат на изпитание огнеборците и спасителите от Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, като за опазване на зеленината в столицата, домовете, парковете и горските масиви през летния пожароопасен сезон трябва стриктно да бъдат спазвани следните правила за пожарна безопасност:

- Забранено е паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

- Недопустимо е изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

- Не оставяйте малки деца сами в къщи без наблюдение! Децата не осъзнават опасността от огъня. За тях игрите с огън са забавни и интересни.

- Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата! Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, селскостопански постройки, вилни и жилищни сгради, горски масиви.

- Огън в гората се пали само на специално обезопасените и обозначени за това места. Преди това трябва да сте уверени, че разполагате с достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при появата на вятър и при напускане на мястото. Паленето на огън при ветровито време е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

- Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки в полето или гористите местности - дефектите по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви.

- При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, подайте незабавно съобщение на телефон 112!

От СДПБЗН съветват, при горски пожар да се реагира по следния начин:

- Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) оценете обстановката - ориентирайте се за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

- При бързо усложняваща се обстановка трябва да потърсите безопасен път за напускане на района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

- След като избегнете първоначалната опасност, подайте съобщение на тел. 112, в близка хижа, или туристически пункт. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето бързо и точно съобщение зависи техният живот.

- Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

- Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства. Дрехите не се свалят - те поемат част от топлината.

- При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха.

- Оказвайте помощ и съдействие на доброволците и гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората от района на пожара.

От СДПБЗН отправят и следните съвети за поведение при пожар в сграда?

- При пожар в сграда незабавно позвънете на тел 112!

- Съобщете на съседите за възникналия пожар.

- Изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците.

- Локален пожар в сграда може да се гаси с вода. С вода не се гасят: електроуреди, инсталации под напрежение, бензин и нафта. - Напуснете сградата като използвате стълбището /ако все още не е силно задимено/, външни, стабилни стълби и др. Не използвайте асансьорите.

- При преминаване през задимено пространство поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи. Движете се приведени.

- Ако се запали част от облеклото ви, съблечете бързо горящата дреха, ако това е невъзможно загасете чрез обвиване с друга дреха.

- Ако е невъзможно да излезе от сградата, изкачете се на покривната площадка.

- Ако останете в апартамента, най-добре е да влезе в банята. Уплътнете вратата с мокри кърпи или дрехи и пуснете душа. Обливайте се с вода. Опитайте да сигнализирате за местонахождението си.

- След пребиваване в район на пожар трябва да преминете през медицински преглед.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес