Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбските ултранационалисти печелят в съда

16 ноември 2012, 10:06 часа
Реклама

Конституционният съд на Сърбия отхвърли искането на прокуратурата за забрана на две ултранационалистически организации - Сръбското народно движение 1389 и Сръбското народно движение "Наши", предаде БГНЕС.

Според съдиите не съществували конституционни причини да се налага крайна мярка като налагане на забрана върху правото на сдружаване на гражданите, пише на интернет страницата на съда. Предоставените доказателства не били достатъчно.

Правозащитници заклеймиха съдебното решение като "пример за отношението на правораздавателната система към тези, които насаждат омраза и насилие". Споменатите по-горе две организации "провокират инциденти на националистка основа, реагират с насилие срещу паради на хомосексуалисти, подкрепят и величаят военнопрестъпници и отправят заплахи срещу правозащитници".

По друго дело Апелативният съд анулира присъдата от 10 месеца затвор срещу лидера на ултранационалистическата групировка "Образ" ("Чест" - бел. ред.) Младен Обрадович поиска преразглеждане на делото.

Обрадович беше признат за виновен от по-ниско инстанционен съд в разпалване на "расова и друга дискриминация" заради заканите за насилие срещу парад на хомосексуалисти през 2009 г. Той е осъден също така на 2 г. затвор по аналогично дело, но за парада през 2010 г. И по тази присъда сега се чака решението на апелативния съд. Тогава над 150 души, най-вече полицаи, бяха ранени при сблъсъци с ултранационалисти и хулигани.

През юни Конституционният съд забрани "Чест" за "разпалване на расова, национална и религиозна омраза и застрашаване на конституционния ред".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес