Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спокойствието на птиците бави разрушаването на кея на Доган в "Росенец"

30 юли 2024, 14:41 часа • 2107 прочитания

Датата е 23 юни, 2022 година, след проверка на строителния контрол (ДНСК) огромният кей пред морската резиденция на Ахмед Доган в местността "Росенец" е обявена за събаряне. Незаконният кей беше разкрит в разследване на разследващия журналист от "Биволъ" и Bird.bg Атанас Чобанов две години по-рано.

На какъв етап е премахването на кея? Отговор на този въпрос търси депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова. Тя пита служебния министър на регионалното развитие има ли някакви процедури, които да бавят изпълнението на процедурата. Още: Пожар лумна на метри от лятната резиденция на Доган заради хвърлен фас

Птиците трябва да са спокойни

От отговора става ясно, че на 20 февруари 2023 година началника на РДНСК-Бургас е изпратил писма до директора на РИОСВ-Бургас и директора на Басейнова дирекция “Черноморски район” за изразяване на становище има ли опасност за въздействие върху околната среда и водите при премахване на строежа. 

От РДНСК са постъпили писма, които не възразяват процедурата да бъде продължена при спазване на условията в закона.

От РИОСВ обаче изпращат писмо, че имотът попада в защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000) за опазване на дивите птици. В писмото е отбелязано още, че при изграждането на обекта директорът на РИОСВ-Бургас не се е произнесъл за това спазен ли е реда на екологичното законодателство. Още: Министърът на транспорта разкри какво се случва на "Росенец", откакто е държавен

В писмо от 6 октомври 2023 година министърът на околната среда и водите (Анрей Цеков в кабинета "Денков", бел. ред.), предвид вероятността от безпокойство на птиците, предмет на опазване в защитената зона "Бакърлъка" и временното им прогонване заради струпването на хора и техника, препоръчва разрушаването да се осъществи в периода октомври - януари, който е извън периода на размножаване, отглеждане на малки и активна миграция. Още: Премахнаха павилион на охраната на Доган край сарая в "Росенец" (СНИМКИ)

От отговора на министъра става ясно още, че до настоящия момент възложителят на премахването на обекта не е представил в ДНСК изготвен и одобрен план за управление на строителни отпадъци. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес