Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалист: Полоният във вещите е сложен след смъртта на Арафат

06 юли 2012, 17:22 часа • 5042 прочитания

Високите показатели за присъствието на полоний във вещите на Ясер Арафат свидетелстват за това, че радиоактивното вещество е било подхвърлено след смъртта на палестинския лидер, смята израелският специалист в областта на антитероризма Ели Кармон. Той е известен със своите изследвания на биологичния, химическия и радиоактивния тероризъм, предаде КРОСС.

Кармон поставя на съмнение версията на Ал Джазира за гибелта на Арафат в следствие на натравяне с полоний-210.

Следите от веществото са били намерени от швейцарски учени, които журналистите привлекли към разследването на личните вещи, образци от слюнката и потта на палестинския лидер, починал през декември 2004 година.

Ученият обръща внимание на факта, че полоний-210 е сравнително нетраен елемент, с период на полуразпад 138 дни. „Това означава, че на всеки четири месеца и половина веществото се разпада", обясни ученият пред журналисти. Според него показателите - 54 милибекерела на четката за зъби и 180 милибекерела в потта, са в прекалено високи норми за образци, които са на осем години.

„Ако полоният е бил използван за отравяне, то сега бихме открили много по-малки стойности. Някой е сложил полония по-късно", смята Кармон.

Той също така си задава въпроса защо вдовицата Суха Арафат, която през всичките тези години е пазела вещите на мъжа си, сама не се е отровила и защо не са изследвани къщите й в Малта и Париж за радиоактивно заразяване.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес