Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сноудън вече не иска убежище в Русия

02 юли 2013, 11:17 часа • 5779 прочитания

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън наистина поиска да остане в Русия, но след като беше информиран за условията, поставени от Москва, се отказа от тази молба, съобщи днес прессекретарят на президента Дмитрий Песков, предаде БГНЕС.

"Сноудън действително изрази молба да остане в Русия. Вчера обаче той научи съобщената от президента Путин позиция на Русия за условията теоретически да стори това, се отказа от намерението си и от молбата си да получи възможност да остане в Русия", посочи говорителят на Кремъл пред журналисти.

Вчера руският президент заяви, че Сноудън може да остане в Русия при условие, че прекрати своята дейност срещу САЩ. "В този момент той не желае да остане в Русия", добави Песков.

Сноудън, който разкри тайни програми за следене на американските разузнавателни служби, е изпратил молби за политическо убежище до още 18 държави. След Еквадор, Исландия и Русия, молби са получили правителствата на държави като Германия, Китай, Индия, Бразилия и Куба, съобщи сайтът "Уикилийкс". В първото си изявление, откакто избяга от Хонконг преди осем дни, Сноудън обвини американския президент Барак Обама, че оказва натиск върху държавите, от които търси защита.

Норвежкото външно министерство потвърди, че е получило молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Сноудън е издирван от американското правосъдие заради разкриването на програми за масово следене. Според "Уикилийкс" той се е обърнал за помощ и към Германия - страната, която реагира най-остро на подслушването на централата на Евросъюза в Брюксел от американските тайни служби.

Полският външен министър Радослав Шикорски потвърди, че Варшава е получила молба за убежище от Сноудън, но допълни, че документът не отговаря на формалните изисквания и той самият няма да препоръча на правителството да удовлетвори искането.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро посочи, че Каракас все още не е получил молба за политическо убежище от бившия служител на американското разузнаване, предаде Ройтерс. "Той заслужава защитата на света. Все още не ни е попитал. Когато го направи, тогава ще дадем нашия отговор", каза Мадуро по време на визита в Москва.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес