Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане ли Северна Македония троянски кон на Китай в ЕС? (ВИДЕО)

17 септември 2024, 17:35 часа • 715 прочитания

В първото за сезона издание на „Видимо и невидимо: Балканите“ историкът Евлоги Станчев разговаря с д-р Константин Голев - главен асистент в Института за исторически изследвания към БАН. От октомври 2022 г. д-р Константин Голев е технически секретар към Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Публичните заявки на Република Северна Македония бяха, че страната ще продължи пътя към евроинтеграция. Според госта обаче първите стъпки на новия кабинет, но и на президента Гордана Силяновска, които са от една и съща партия ВМРО-ДПМНЕ, ясно показват, че процесът на евроинтеграция вероятно не просто ще се забави, но и ще навлезе в задънена улица. „Прави впечатление много ясната преориентация на новия кабинет към извори на финансиране и интереси, които са отвъд ЕС. Съвсем наскоро премиера Мицкоски осигури за страната си заем от 500 млн. евро, които са с финансиране уж идващо от Унгария - Унгария го предоставя, но на практика ние всички знаем, че Унгария самата е с доста сериозни дългове и не е обичаен източник на финансиране за други страни, и това нещо се рекламира в Македония като един солиден заем от една страна членка на ЕС. Но самата Унгария получи малко преди това заем от китайски банки на стойност 1 млрд. и очевидно, че се явява проводник на това китайско финансиране, което е свързано с инфраструктурни проекти и въобще с доста сериозни вложения в Македония.“ Това привидно европейско финансиране е за „вътрешна консумация“, защото едва ли в Брюксел си прави илюзии за реалния произход на средствата. ОщеВладимир Будинов: 5 септември е резултат от неофициалната съветско-българска политика (ВИДЕО)

„Последният абсолютно изкуствено създаден скандал във връзка с посещението на самопоканената г-жа Силяновска, аз без да съм специалист в дипломатическия протокол, това че там не е имало македонско знаме, предвид това че това не е и държавно посещение и т.н. Най-гласовитите обвинители и по някакъв начин глашатаи на този провал са именно СДСМ, които на висок глас обвиняват управляващите, че са допуснали страната да бъде унижена от България, че по тоя начин се създава една представа за това, че Македония не се възприема като суверенна държава и т.н. Първо е създаден един скандал чрез посещение на управляващите в България, след това този скандал, с изцяло антибългарска истерия, се раздухва и от опозицията и тази игра не е от вчера в Македония. Просто там е създаден един климат обществен на антибългарска фобия, който се използва от всички управляващи за да се трупат политически дивиденти и когато наближат избори, [..] паролата е да се каже нещо негативно за България.“

Историкът споделя, че особено негативно впечатление прави фактът, че Северна Македония дава заявки за предоговаряне на т.нар. френско предложение и за някакви нови разговори с България “Реалната евроинтеграция на Република Северна Македония е възможна, защото тя сключи договор за приятелство и добросъседство през 2017 г. с България. Това ѝ даде сигурна основа и перспектива да сключи Преспанското споразумение с Гърция и на тази база тя влезе в НАТО и започна да развива кандидат-членството си в ЕС. И сега вече ти като си взел един път така да се каже меда, ти обаче отказваш да платиш цената. Добре, нека се предоговорим, но тогава излезте от НАТО, защото вие сте в НАТО по силата на факта, че ние сключихме тези договори, които те не се и спазват между другото, особено този за приятелство и добросъседство." Още: Владимир Миленски: Време е да говорим за българската отбрана и армия (ВИДЕО)

Целият разговор на Евлоги Станчев с д-р Константин Голев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес