Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сграда в Бангладеш уби 113 души, търсят оцелели

24 април 2013, 20:49 часа • 4532 прочитания

След като сграда с пет фабрики за конфекция се срути в Бангладеш, убивайки най-малко 113 души, спасителите все още издирват оцелели.

Само приземният етаж на осеметажната сграда Рана Плаза в град Савар, в околностите на столицата Дака, останал непокътнат, когато сградата се срутила в около 9 ч. сутринта. Стотици пожарникари и служители на спешна помощ, снабдени с уреди за рязане на бетон и кранове, търсят още оцелели в планината от бетон и стомана.

"Цялата сграда се срути за минути. Повечето работници нямаха никаква възможност да избягат", заяви началникът на местната противопожарна служба Ахмед Али. "Много хора все още са в капан", допълни той. Пожарникари и военни успели да се промъкнат в срутения шести етаж на сградата и спасили 20 души осем часа след инцидента, каза още Али. "Ще продължим да търсим оцелели през нощта, колкото и време да отнеме", допълни той.

Заместник началникът на полицията в Дака Масуд Хосаин заяви, че най-малко 113 души са загинали при бедствието. "Но броят на жертвите може да нарасне, защото някои близки взеха тела, без да информират полицията", допълни той. Чуват се викове на хора под развалините, молещи за спасение, докато хиляди близки чакаха разтревожени наблизо, някои от тях скандираха името на Аллах. "Спасете ни, моля ви! Тук има 30 души. Моля ви, спасете ни", викаше жена, блокирана под развалините.

Оцелели заявиха, че снощи в сградата се появили пукнатини, което наложило евакуирането й, но им било наредено да се върнат отново на производствените линии.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес