Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седмица след налагането на забраната: Само 13 коли с руски номера са спрени на границата ни

09 октомври 2023, 15:37 часа • 3442 прочитания

Едва 13 автомобила с руска регистрация са спрени на българската граница от въвеждането на забраната за влизане в България.

Това стана ясно от думите на шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов пред NOVA. По думите му в срок от шест месеца колите с руски номера, влезли в България, трябва да бъдат пререгистрирани от собствениците си или да напуснат - в противен случай ще се смята за митническо нарушение, а указания как да се действа в тези случаи предстои да бъдат издадени.

Припомнете си какви бяха идеите на държавата - МВР обмисля да ограничи преминаването на руски автомобили през границите ни.

Седмица на беззаконие

Самата забрана за руски автомобили да минават българската граница влезе в сила на 2 октомври. Тя обхваща не само декларирането за допускане за свободно обращение или за специален режим, например временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на Съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване на такива автомобили през страната. Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични.

Дотук се стигна, след като Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения до страните членки, в които потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация. Забраната засяга почти всички вещи - смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

Още: Лавров: Забраната за влизане на коли с руски номера в ЕС е нацизъм

Редица Европейски държави вече спазват препоръките на ЕК за забрана на руските автомобили:

  • В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки коли от Руската федерация е забранен по силата на регламента, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него. 
  • Естония официално въведе забрана за влизане на руски автомобили от 14 септември. 
  • Латвия също вече спря руските автомобили. 
  • ГКПП-тата на Литва не пускат коли с руска регистрация. 
  • Мярката е въведена и в Норвегия и Полша.

Още: Пеевски приветства идеята да не влизат руски автомобили в България

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес