Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С критика към СЕМ: Европейската комисия отчете, че политическият натиск върху медиите в България остава

24 юли 2024, 13:40 часа • 657 прочитания

Независимо от съществуването на няколко регистъра за информация за собствеността върху медиите, продължават да съществуват липси по отношение на изсветляването на реалните собственици. Остават опасенията относно липсата на достатъчно гаранции за гарантиране на независимостта на СЕМ

Това е едно от заключенията на Европейската комисия в публикувания днес пети годишен доклад относно върховенството на закона, в който систематично и обективно се разглеждат тенденциите в областта на върховенството на закона във всички държави членки на равна основа. 

В частта с медиите от ЕК изтъкват, че България отбелязва известен напредък по отношение на прозрачността при разпределянето на държавната реклама. И още - според комисарите собствеността на онлайн медиите е най-неясна, а те са основен източник на фалшиви новини в България.

Още: След края на рекламите на хазарт: Подхващат и рекламите на вредни храни и напитки и участието на деца в тях

"Въпреки че са налице правни гаранции за редакционна независимост, признаците за политическо и икономическо влияние върху медиите остават", отбелязва доклада.

Правителството е възобновило работата по проектозакон за укрепване на независимостта на обществените медии, но на този фон медийният регулатор (СЕМ) все още не е назначил нов генерален директор на националната телевизия, казват от ЕК.

Положителната тенденция по отношение на достъпа до обществена информация продължава, въпреки че продължават да съществуват някои пречки. 

Освен това, ЕК обръща внимание, че журналистите в България продължават да се сблъскват с трудности и заплахи при упражняването на професията, въпреки че правителството предприе стъпки за защита на журналистите от стратегическите съдебни дела-шамари.

Още: Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в цяла Европа

Целият доклад на Европейската комисия за върховенството на правото у нас, може да прочетете ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес